
…. și speciliști din mediul academic. Conferința Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România (ANCLP), care a avut loc între 1-3 martie, a pus problema planurilor-cadru învechite din învățământul pedagogic, profesorii chiar au propus anumite variante de îmbunătățire a acestora, apoi a metodologiilor și didacticilor care au nevoie de modernizare și bineînțeles a manualelor de specialitate, cele mai „recente” datând din anii 80.
Într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro, președintele ANCLP, profesorul Mircea Bertea, a vorbit despre paradoxul ultimelor decenii în formarea și angajarea resursei umane calificate pentru învățământul preșcolar și primar: „sub presiunea învățământului superior supradimensionat ca număr de facultăți și universități, învățământul preuniversitar pedagogic a fost mereu în pericol de desființare, în timp ce, iată, toată lumea caută cu disperare pentru angajarea în creșe, grădinițe și școli primare, cu deosebire în cele particulare, absolvenți de licee și colegii pedagogice. Dacă au și facultate, cu atât mai bine”, spune profesorul care a condus timp de 15 ani Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca.
Mircea Bertea a comparat educația cu o călătorie în universul cunoașterii, subliniind că „e firesc să știi când începi ceva cum vei termina acel ceva” și a pus degetul pe una dintre problemele din sistemul educațional actual „copilul și părintele nu știu aceste lucruri”. Acesta a punctat lipsa de claritate și previzibilitate în parcursul educațional al elevilor în România, unde nu se cunosc etapele exacte ale procesului de învățare și evaluare.
Președintele ANCLP a remarcat importanța formării cadrelor didactice astfel încât acestea să deprindă competențe digitale, în special în contextul în care elevii de astăzi sunt nativi digitali. A evidențiat necesitatea unei pedagogii digitale care să meargă dincolo de utilizarea pur tehnică a tehnologiei, concentrându-se pe învățare și integrarea digitalului în procesul educativ.
Cu privire la profesionalizarea carierei didactice, Mircea Bertea a arătat cum „cariera didactică este profesionalizată doar pe câteva segmente”, lucru insuficient pentru un sistem educațional complet funcțional, în opinia sa. Profesorul subliniază în interviu faptul că școlile normale (actualmente liceele și colegiile pedagogice) au jucat un rol esențial în pregătirea cadrelor didactice, oferind o profesie didactică directă, spre deosebire de facultățile care necesită un parcurs indirect pentru obținerea calificării de profesor.
Întrebat despre necesitățile imediate ale liceelor și colegiilor pedagogice, Mircea Bertea a subliniat lipsurile și problemele actuale, cum ar fi „structura planurilor-cadru și a programelor învechite” și „lipsa totală a manualelor”. A subliniat importanța colaborării cu Ministerul Educației și inspectoratele școlare pentru a corecta aceste deficiențe.
Profesorul Mircea Bertea a încheiat cu un apel la colaborare între liceele și colegiile pedagogice și universitățile din România, subliniind că „este absolut necesară” această sinergie pentru asigurarea unei educații de calitate. Acest parteneriat este vital pentru abordarea provocărilor educației moderne și pentru consolidarea formării profesionale a cadrelor didactice, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI:
Fii primul care comentează