Image 1
Image 2

Mobilizare generală împotriva Austriei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Eşecul aderării este de natură să trezească din letargie întreaga Românie. De la Ceauşescu încoace nu s-a văzut unanimitate în a sprijini o idee.
Dacă înainte de 1989 toată lumea dorea să scape de Ceauşescu şi comunism, acum întreaga Românie priveşte spre Austria ca spre un inamic.
Nu am spune că este un adevărat război româno-austriac, dar în orice caz s-a declanşat o operaţiune specială fără precedent.
Fiecare om politic, fiecare partid, guvernul, instituţia prezidenţială, parlamentul, europarlamentarii români din toate grupurile parlamentare, indiferent de culoarea politică, înţeleg că trebuie să facă ceva, să se implice în această luptă pe viaţă şi pe moarte, pentru cauza României.
Nu este puţin lucru să aduni toate forţele şi să lupţi pentru aceeaşi cauză. Votul negativ al Austriei a fost ca un duş rece în plin îngheţ. România s-a trezit la realitate. Se readuc în actualitate privatizările de acum 20 de ani. Descoperim că PETROM-ul s-a dat aproape pe nimic firmei austriece OMV. Se află că firma nu şi-a onorat contractul, că nu a făcut investiţiile promise şi nu şi-a plătit redevenţele de ani zile, suma restantă fiind de miliarde de euro.
Aflăm acum că în Austria statul deţine patru milioane de hectare de pădure, şi alte milioane de hectare sunt deţinute de marile familii aristocrate, dar nu s-a tăiat un singur copac. În schimb firme austriece cumpără pe nimic lemnul din pădurile din România. Un parlamentar austriac, din Partidul Verzilor, spunea că lemnul şi guvernul român sunt cele mai ieftine din toată Europa. Firmele austrice din România, care operează cinstit, sunt la fel de nemulţumite de votul guvernului austriac, condus de cancelarul Karl Nehammer. :i firmele străine, inclusiv cele din Austria, au tot interesul ca România să facă parte din spaţiul Schengen.
Cum se va finaliza această acţiune generalizată? Uniunea Europeană, ca România, este victima birocraţiei, a legilor alambicate. Oficialii europeni fac ce zice legea, nu ce vor ei. Parlamentul European a votat pentru includerea României în Schengen, toate ţările UE au votat pentru, dar un singur guvern s-a folosit de dreptul de veto şi a blocat aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie prin Europa.
În acest efort generalizat este foarte greu ca un partid să iasă în faţa altui partid. PSD a încercat să arate spre un singur vinovat, preşedintele Iohannis, dar adevărul este altul, anume că Partidul Popular Austriac, personal cancelarul Nehammer, au interese directe în a ţine România pe loc. Care sunt aceste interese? Cu siguranţă vor ieşi la iveală. Acum se scormoneşte tot ce ţine de Austria, de capitalul austriac din România.
Singura soluţie de depăşire a crizei este reluarea votului în JAI. Când se va întâmpla acest lucru? Scepticii cred că va dura ani mulţi de aici înainte până se va ajunge la un nou vot.
Anul viitor se schimbă preşedinţia Consiliului European. După Cehia urmează Suedia, o ţară care nu ţine mult la extinderea spaţiului Schengen. Se vorbeşte şi despre un posibil proces la Înalta Curte Europeană de Justiţie. Toate sunt proiecţii pentru un viitor îndepărtat. România, românii, vor să adere la Schengen ACUM. Este în interesul preşedintelui Iohannis, acuzat de prea multă pasivitate, să grăbească aderarea în timpul mandatului său pentru a-şi încheia cu fruntea sus cele două mandate.
PNL este mult mai interesat de o victorie decât orice alt partid. UDMR vede în aderare o deschidere spre Ungaria. PSD nu are cum să nu se implice, deşi i-ar conveni în timpul campaniilor electorale din 2024 să arate spre un PNL care s-a dovedit incapabil să ducă o campanie în rândul partidelor din familia popularilor europeni pentru aderarea României la spaţiul Schengen, ca simbol al egalităţii cu toate ţările din UE. Să sperăm că operaţiunea specială se va solda cu o victorie cât mai rapidă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with