Image 1
Image 2

Model pentru Satu Mare: AVE BIHOR și cursa pentru un județ curat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De două ori mai multe deșeuri colectate separat în doar șase luni în Bihor

În timp ce în municipiul Satu Mare persistă incertitudinea în privința viitorului operator de salubritate, AVE Bihor face eforturi uriașe în județul vecin, pentru a duce la împlinire cel mai ambițios proiect de colectare separată a deșeurilor din istoria Bihorului.

Peste 250.000 de bihoreni au învățat în ultimele șase luni să colecteze separat deșeurile în cinci fracții, iar rezultatele acestui demers sunt cu adevărat uimitoare: cantitățile de deșeuri generate au scăzut cu peste 35%, în timp ce deșeurile colectate separat s-au dublat în această perioadă.

De unde s-a început…

În luna septembrie 2020, într-un an dificil și plin de provocări, AVE Bihor a început un proiect pe cât de ambițios, pe atât de complicat: colectarea separată în cinci fracții a deșeurilor generate de peste 80.000 de gospodării din întreg județul, după un model de succes preluat de către ADI ECOLECT BIHOR din două comune din județul Bihor: Sălacea și Cociuba Mare. AVE BIHOR a câștigat licitația în patru din cele șase loturi din județ, ceea ce l-a transformat într-un operator de salubritate cu cea mai mare prezență din vestul țării.

Primul lucru pe care AVE Bihor l-a realizat a fost să investească masiv în dotare și tehnologie. Au fost achiziționate 43 de camioane EURO 6, care permit colectarea în mai multe fracții, iar flota a fost extinsă cu alte 13 mașini pentru a facilita transferul deșeurilor.

Au fost achiziționate peste 200.000 de recipiente cu cip RFID, care permit identificarea utilizatorului și a numărului de goliri a recipientelor, iar odată cu semnarea noilor contracte a început distribuirea acestora către clienții din zonele Salonta, Beiuș, Marghita, Săcueni și Valea lui Mihai.

… și unde s-a ajuns

După șase luni de muncă asiduă, au fost colectate separat peste 11.500 de tone de deșeuri, iar cantitatea totală de deșeuri s-a micșorat cu 36,25%.

Un rezultat fantastic într-o perioadă atât de scurtă de timp, la care au contribuit din plin cei 250.000 de clienți AVE BIHOR.

Obiectivul AVE BIHOR: zero deșeuri! Scopul declarat al AVE Bihor este un județ curat, cu ape fără PET-uri și păduri prin care să-ți facă plăcere să te plimbi cu familia.

Pentru că se aplică principii care au dat rezultate în cele mai dezvoltate și ecologizate țări din Europa.

Totul a început în Sălacea, în 2018, când comuna a implementat sistemul de colectare în cinci fracții, iar gradul de colectare separată a deșeurilor reciclabile a crescut de la 3%, la … 66%. Dacă acest lucru s-ar aplica și la nivelul municipiului Satu Mare, poate că acea țintă de Zero Waste (zero deșeuri) nu ar fi chiar un vis.

2 comentarii

  1. Spre deosebire de Satu Mare, unde activeaza FLORISAL cu CELE MAI MARI PRETURI DIN ROMANIA!!!!. Oradenii platesc dupa cat arunca, nu dupa cat hotareste (abuziv) Consiliul Local in complicitate cu Primaria. Or fi primit ceva?! Un calcul simplu arata ca preturile vor fi, chiar in conditii de digitalizare si servicii net mai performante, cu mult mai mici dacat la Satu Mare. Dealtfel, spre exemplu, preturile FLORISAL sunt duble fata de preturile DRUSAL care asigura municipiul BAIA MARE. Probabil grozavii nostri consilieri locali au apreciat ca satmarenii arunca de doua ori mai mult gunoi decat baimarenii. Deh. Bravo, primare cu p mic de la …pitic….si consilieri locali!

Lasă un răspuns

Connect with

ATENȚIONARE ÎN SATU MARE

Parcări care încurcă autobuzele

Compania de transport în comun Transurban transmite vineri, 10 noiembrie 2023, un avertisment ferm către călători în legătură cu parcările neregulamentare care au devenit o sursă constantă de întârzieri și inconveniente pentru serviciile de autobuz.