Image 1
Image 2

MAREA INAUGURARE

Muzeul Județean Satu Mare se redeschide în două luni

Muzeul Județean Satu Mare se redeschide în două luni
Muzeul Județean Satu Mare face progrese vizibile de extindere și modernizare pentru a pune în valoare istoria și cultura sătmăreană.  Toate sectoarele muzeului au fost supuse unui amplu proces de restaurare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Județean Satu Mare face progrese vizibile de extindere și modernizare pentru a pune în valoare istoria și cultura sătmăreană.

Toate sectoarele muzeului au fost supuse unui amplu proces de restaurare.

 

După reabilitarea fațadei clădirii, schimbarea tâmplăriei, montarea ascensorului și refacerea instalațiilor electrice și termice, constructorii, în colaborare cu echipele de specialiști din cadrul muzeului, se concentrează acum pe îmbunătățirea spațiilor expoziționale pentru a găzdui colecțiile într-un mod mai accesibil și atractiv.

 

 

Se construiesc standurile expoziționale modulare, se fac reconstituiri de case, cuptoare, monumente și se montează decorurile. Se creează zone specializate pentru diferite perioade istorice, astfel încât vizitatorii să aibă o experiență plăcută și interactivă. De asemenea, vor fi integrate tehnologii moderne pentru a aduce istoria și arta la viață într-un mod inovator.

 

 

Ochelarii VR (realitate virtuală) cu ei reconstituim Cuptoarele de la Medieșu Aurit și salonul Hotelului Dacia. Vom avea parte de o îmbinare a tehnicilor vechi de prezentare a patrimoniului, precum și a celor noi. Ca tehnici noi de expunere, vor fi multe filmulețe, deci vor avea acces toți sătmărenii la informațiile prezentate, indiferent de vârstă.

 

 

Iar informația este prezentată gradual, în sensul că o parte este expusă în modul clasic, iar o parte va fi accesibilă prin codul QR. Cine dorește să vadă mai multe imagini sau să citească mai multe, trebuie doar să facă o scanare.

 

 

De exemplu, dacă este o construcție de casă, vede și când s-a făcut săpătura, și cum a fost pe teren, și așa mai departe. De aceea este o informație gradual expusă, pentru că nici nu încape toată pe panourile tradiționale, fiind prea multe detalii.

 

 

Tot timpul noi facem prezentarea pornind de la obiectul autentic. Deci păstrăm și modul de expunere inițial. Practic, aceasta este și puterea unui muzeu, că oferă spre expunere file autentice din istorie, prin obiectele de patrimoniu pe care le deține.

 

 

Vom avea și ghizi virtuali la Hotelul Dacia, dar nu vreau să dezvălui prea multe, dar ne va vorbi un primar din trecutul Sătmarului. Unul sau doi. Vedem cât putem să facem. Pentru că este foarte complicat să refacem niște personaje care nu mai sunt.

 

 

Trebuie să își miște fața și să vorbească, întocmai ca un om real. Animațiile sunt foarte greu de făcut și atunci vom realiza filmulețe de 1 minut sau două. Depinde. Lucrurile sunt în curs. Dar un primar sigur va vorbi cu noi”, a declarat managerul Liviu Marta.

 

 

Alte expoziții vor fi deschise în luna august

 

 

Faza a doua a expoziției va fi pregătită pentru luna august, aceasta cuprinzând a doua parte a istoriei Sătmarului, dar și Secția de Etnografie.

În ce privește cea de-a treia fază, sunt prevăzute fonduri europene, deoarece este vorba despre lărgirea spațiului expozițional. Unul dintre obiective a fost amenajarea mansardei instituției de cultură, pentru că era o încăpere generoasă în ce privește suprafața, însă nu era adecvată pentru organizarea de evenimente sau expoziții.

 

 

Totodată, în această amplă acțiune de reabilitare a instituției de cultură a fost prevăzută și o separare a birourilor față de spațiile de expunere, ceea ce va conduce la o eficiență sporită a muzeografilor în derularea muncii lor de cercetare și de teren.

 

 

Sătmărenii se vor putea bucura de toate acestea când va avea loc deschiderea oficială, chiar de Ziua Internațională a Muzeelor. Este vorba despre data de 18 mai, când vizitatorii sunt așteptați, ca în fiecare an, cu numeroase surprize pregătite special pentru ei.

 

 

“Restaurarea clădirii se preconizează a fi gata spre finalul lunii aprilie, iar prima etapă a expozițiilor va fi încheiată în 9 mai, ceea ce înseamnă că parterul și nivelul 1 al instituției de cultură vor fi pregătite să primească publicul sătmărean. Acolo vor fi expuse obiectele de patrimoniu care fac referire la științele naturii, istoria mediului natural din Satu Mare, arheologia județului, precum și o parte a istoriei Sătmarului.

 

 

Până în prezent, la aceste nivele sunt amplasate modulele care vin să susțină demonstrația expozițională, după ce s-au reabilitat pereții, cu zugrăveala aferentă și tapete, respectiv obiecte de iluminat, acolo unde a fost necesar. Totodată, o parte dintre obiectele care fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare au fost puse în locurile recent pregătite, pentru a putea fi admirate de publicul larg”, a mai adăugat managerul Liviu Marta.

 

Citește și:

Expoziție cu lucrările a zeci de copii din România și Republica Moldova la Muzeul de Artă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with