Image 1
Image 2

EXAMENUL AUTO 2024

Noile reguli pentru obținerea permisului de conducere

Noile reguli pentru obținerea permisului de conducere
Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra procesului de obținere și deținere a permisului de conducere în UE,
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta reguli noi care vor avea un impact direct asupra obținerii permisului de conducere în întreaga Uniune Europeană. Printre acestea se numără includerea unei probe practice de condus pe zăpadă și polei în examenul auto, cu scopul de a pregăti mai bine șoferii pentru condițiile de iarnă dificile.

Noul examen de conducere va impune candidaților să demonstreze abilitățile lor în diverse situații, inclusiv conducerea pe zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, cunoașterea unghiurilor moarte, funcționarea sistemelor de asistență pentru șofer, precum și deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

Scopul principal al introducerii probei practice pe zăpadă este de a crește conștientizarea riscurilor în rândul șoferilor europeni, în special pentru participanții la trafic vulnerabili, precum pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice.

O altă modificare importantă adoptată de Parlamentul European implică introducerea unei perioade de probă de cel puțin doi ani pentru toți conducătorii auto neexperimentați. Pe parcursul acestei perioade, aceștia vor fi supuși unor restricții stricte, precum o limită mai scăzută pentru consumul de alcool la volan și sancțiuni severe pentru condusul periculos.

În ceea ce privește deficitul de șoferi profesioniști, europarlamentarii au propus ca persoanele în vârstă de 18 ani să poată obține un permis pentru a conduce camioane sau autobuze cu până la 16 pasageri, cu condiția să dețină un certificat de competență profesională.

Una dintre propunerile adoptate se referă la modificarea examenului de obținere a permisului de conducere în statele UE.

Noile reguli impun la proba practică următoarele:

condusul în condiții de zăpadă și polei
utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan
unghiurile moarte
sistemele de asistență pentru șofer
deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

De asemenea, conform noilor reglementări, tinerii de 17 ani ar putea obține un permis de conducere pentru autoturisme sau camioane, dacă sunt însoțiți de un conducător auto cu experiență.

În final, a fost adoptat un sistem de autoevaluare pentru șoferii care doresc să-și reînnoiască permisul de conducere, obligând fiecare conducător auto să efectueze personal un test de capacitate de conducere la eliberarea sau reînnoirea permisului auto.

Aceste modificări propuse vor avea un impact semnificativ asupra procesului de obținere și deținere a permisului de conducere în întreaga Uniune Europeană, îmbunătățind standardele și regulile din domeniul transportului rutier.

 

Citește și:51 de persoane date în judecată pentru fraudare examen permise în Suceava

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with