Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Note pentru Ponta, Blaga, Gorghiu și Predoiu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Sondajele vin pe bandă rulantă. Semn că se intră în campanie electorală chiar înainte de a se fi finalizat legea finanțării partidelor. Importante sunt nu doar procentele cu care sunt creditate partidele. Mult simplificată după fuziunea dintre PNL și PDL, lista s-a scurtat. Peste pragul electoral se află PNL, PSD plus aliații și PLR. În rest, totul a căzut sub 5%, inclusiv UDMR.

Faptul că PSD se menține la 40% pune sub semnul întrebării procesul de schimbare a opțiunilor. PNL a scăzut de la aproape 50% la 43%. Motivul nu este greu de depistat. Dacă PSD are 40%, iar cota de încredere a lui Victor Ponta este de 43%, înseamnă că liderul și partidul sunt în echilibru, se completează reciproc. La fel se prezintă situația și în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, cu o cotă de încredere de 43% el își tractează partidul.

În mod paradoxal, liderii PNL au o foarte scăzută cotă de încredere. Vasile Blaga și Alina Gorghiu nu ating 20% cotă de încredere. Cătălin Predoiu, candidatul la funcția de prim ministru, se află tot sub 20%. Ei sunt “trași” nu atât de partid, cât de Klaus Iohannis. Noul președinte rămâne undeva foarte sus, la 76%, urmat de Regele Mihai cu 61%.

Din încrederea președintelui nu se înfruptă doar PNL. Victor Ponta are cele mai frumoase cuvinte la adresa președintelui. Laudă felul de a fi al președintelui, este mulțumit de modul în care guvernul colaborează cu președinția. Liderii liberali nu găsesc de cuviință să laude colaborarea cu președintele Iohannis. Se simte o anume răceală între ei, s-a ridicat un fel de zid al tăcerii. Nici Iohannis nu vorbește despre PNL decât foarte laconic,  expeditiv. Nici PNL nu-l pomenește pe președinte. Parcă trăiesc în lumi diferite. Cea mai tare declarație a fost “Vreau guvernul meu”. De atunci, președintele nici măcar nu critică guvernul. Cel mult se referă la votul parlamentarilor care se opun arestărilor preventive.

Dar și aici premierul aproape că se mulează pe opiniile președintelui. Victor Ponta zice că nu participă la votul pentru cererile de arestare, dar nu se opune anchetării parlamentarilor și trimiterii lor în judecată. Este partizanul cercetării penale în libertate. Klaus Iohannis ezită să-și spună părerea în această problemă.

Ar avea președintele motive de nemulțumire față de modul în care guvernează PSD? Primul ministru însuși și-a dat nota opt. Deci este loc de mai mult. PNL nu se străduiește să găsească punctele slabe ale guvernării. Nu oferă o adevărată alternativă la actuala guvernare, bine motivată. PSD se grăbește să ia toate măsurile pe care opoziția le-ar putea promite. În aceste condiții, PNL ar trebui să reinventeze un discurs tipic pentru opoziție, cu clișeele și sloganele care garantează succesul.

Dacă primul ministru își dă nota opt, ce note își dau liderii opoziției? Care sunt, de fapt, acești lideri? Probabil că de aici vine neîncrederea populației în ei. Vasile Blaga este atât de diferit de Alina Gorghiu încât se anihilează reciproc. Cătălin Predoiu nu are un discurs de viitor șef de guvern. Cei trei nu sunt receptați ca o echipă. Sunt trei personaje adunate la un loc de o anumită conjunctură.

Sunt la fel ca fostele cupluri Traian Băsescu-Tăriceanu în timpul Alianței DA sau ca Victor Ponta-Crin Antonescu. Nu par să-i lege idealuri comune, nu se conduc după aceleași principii.
Din aceste considerente Victor Ponta le face față singur celor trei conducători ai PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Lumea dezlănţuită

Asculta acest articol În toiul unor lupte acerbe pentru cotrolul justiţiei, nimeni nu mai ia în seamă soarta Dreptei. CSM