Image 1
Image 2

JUDEȚUL SATU MARE

Numărul cazurilor de turbare în acest an, în județ, se ridică la 6

În ultima săptămână, medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. Satu Mare - Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat 76 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform Deciziei de punere în aplicare U.E. –  258/2024 în Uniunea Europeană evoluează Influență Aviară cu focare primare sau secundare în: Bulgaria, Germania, Austria, Albania, Bosnia Herțegovina, Polonia, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Italia, Danemarca, Slovenia și Ucraina.

 

 

În această săptămână, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se  condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman etc.

 

Amendă de 2.400 lei pentru o exploatație în Socond

 

În urma acestor controale a fost aplicată o sancțiune contravențională constând în amendă în cuantum de 2.400 lei, pentru o exploatație non profesională din localitatea – Socond și 2 avertismente pentru 2 exploatații non profesionale din localitatea Cig –  pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.

 

 

În anul 2024, din cei 175 mistreți împușcați în Fondurile Cinegetice de Vânătoare, 4 – mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 171 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

 

 

Continuă și în această săptămână acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor de pe raza județului Satu Mare, acțiune declanșată la finele anului 2023 și care se va finaliza la sfârșitul acestei luni. Obligativitatea acestei acțiuni de vaccinare pentru câinii, pisicile sau dihorii crescuți de deținătorii de animale, este pentru a preîntâmpina apariția Rabiei sau răspândirea acestei boli letale la om și animale, din mediul sălbatic la animalele de companie.

 

 

Toate exploatațiile comerciale de animale, precum și operatorii/administratorii altor obiective de interes zootehnic au obligația de a depune o cerere scrisă la DSVSA, pentru evaluarea și emiterea unei noi „Autorizații sanitare veterinare/Cer­tificat de înregistrare”. Documentele emise anterior datei de 8 februarie 2024 își vor pierde valabilitatea la 6 luni de la data menționată.

 

 

În această perioadă, în județul Satu Mare nu mai există restricții sanitare veterinare datorate Pestei Porcine Africane. Tot în această săptămână au fost diagnosticate și confirmate de L. S.V.S.A. Satu Mare, 3 cazuri de Rabie, din care 2 cazuri în mediul  silvatic la 2 vulpi și 1 caz de Rabie la un câine de pază, de la o turmă de ovine, în  localitatea Micula.

 

 

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise. Pentru orice sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, cetățenii sunt rugați să apeleze CALL CENTER, la 0800826787 sau   DSVSA SATU MARE  –  0261715956, 0760789016.

 

CITEȘTE ȘI:

 

O vulpe turbată din Bercu Nou pune autorităţile judeţene pe jar

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with