Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O bombă cu efect întârziat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acum un an România era teatrul de război între USL și Traian Băsescu. Guvernul PDL căzuse în urma unei moțiuni de cenzură, iar alegerile locale fuseseră câștigate în mod categoric de alianța PSD și PNL. Profitând de majoritatea parlamentară, au fost schimbați președinții Camerei Deputaților și Senatului. Fosta putere mai avea un hop de trecut: suspendarea președintelui Traian Băsescu. USL nu a stat pe gânduri și a trecut la fapte. Traian Băsescu a fost suspendat urmând să fie demis în urma referendumului. Siguri pe ei, liderii USL au trecut prea ușor cu vederea cvorumul de 50% plus unu. Nu au așteptat rezultatele recensământului din 2011 și nu au actualizat nici listele electorale. Astfel, rezultatul referendumului a fost total neașteptat. Cu peste 7.4 milioane voturi împotrivă Traian Băsescu a fost demis. Curtea Constituțională nu a validat referendumul din lipsa de cvorum.

Președintele Băsescu și-a reluat activitatea, însă după un an când s-au finalizat datele de la recensământ a reieșit că populația a scăzut și din calcule reiese că la referendum s-a depășit cvorumul.

Victor Ponta nu a scăpat ocazia și s-a aruncat asupra președintelui. Traian Băsescu a ripostat, în stilul său caracteristic. Cert este că relația dintre premier și președinte se deteriorează. Pactul de neagresiune este pe cale să fie încălcat. Coabitarea este în pericol.

De unde a pornit cearta? De la amândoi. Victor Ponta a profitat de datele oferite de Statistică, însă Traian Băsescu l-a atacat mult mai dur. În primul rând a ieșit să anunțe că vizita premierului în China a fost o catastrofă. Premierul a trebuit să suporte o serie de acuzații, toate vizând lipsa de experiență și incapacitatea lui de a conduce. “Pot fi un premier mai bun”, zice Traian Băsescu.

Oare chiar își pune în gând Băsescu să devină premier? Despre acest lucru s-a mai vorbit. Modelul Putin este mai greu de urmat în România. Președintele nu are în acest moment o forță politică puternică în spate. PDL i-a scăpat printre degete, iar partidul pe care intenționează să-l înființeze este încă în fază de proiect. Nici nu este sigur că va reuși Mișcarea Populară să se impună pe scena politică în viitorul apropiat. Atunci pe ce se bazează Traian Băsescu? În realitate el profită de slăbiciunile actualei puteri. Profită de orice greșeală, de orice gafă și punctează. Lui nu pare să-i mai pese de coabitare. Știe că între el și USL s-a căscat o prăpastie în 2012. Nimic, nici măcar interesul național, nu-i mai poate ține împreună.

Lupta dintre palatul Victoria și Cotroceni se va întinde până în ultima clipă. De nenumărate ori Traian Băsescu a declarat că nu are ce să piardă. În schimb, Victor Ponta, ca șef al guvernului, ca administrator al țării, are foarte multe de pierdut. Dacă șeful statului îl atacă și pe probleme de politică externă ce să mai spunem? Dacă nu este de acord cu absolut nimic din ceea ce face, cum se mai poate vobi despre coabitare?

Cei doi demnitari nu pot trece peste referendumul din 2012. Referendumul este, în realitate, o bombă cu efect întârziat. Cum nu se pot accepta unul pe altul, sunt capabili să sacrifice proiecte de interes național doar pentru a-și hrăni orgoliile personale. Nu putem exclude posibilitatea să se distrugă unul pe altul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)