Image 1
Image 2

Politică dezordonată, economie dezordonată, finanțe dezordonate

Pe cât de dinamică pare să fie politica ultimului an, pe atât de dezordonată este economia. Drept consecință, finanțele sunt de-a dreptul paralizate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu mai au eficiență nici clișeele. Principala grijă a țărilor a devenit protejarea. Țările se închid ca niște broaște țestoase în propria lor carapace.

Dezordonată și fără direcție este și politica de la Bruxelles. Sub pretextul situației din Ucraina se emit cele mai sumbre scenarii. Dacă alegerile din SUA sunt câștigate de Donald Trump, Europa rămâne singură în fața pericolului rusesc. Mai mult, deja circulă zvonul că anul acesta Rusia va ataca Europa.

Toată drama, întreaga istorie este îmbrăcată în culori ideologice. Dreapta extremă este pro-rusă, iar partidele clasice nu mai au nicio soluție. Dar și dacă au, nu au suficiente argumente pentru a întoarce atenția electoratului de la partidele populiste.

Analize raționale, profesioniste, a situației financiare și economice nu mai sunt posibile. Nepopuliști precum Marcel Ciolacu în România, social democrații din Germania, susțin că prin măsurile luate, economisire, austeritate, nu sugrumă economia, ci o ajută să devină și mai puternică. Rezultatele sunt altele.

Există o legătură de cauzalitate între politicile guvernelor în exercițiu și ascensiunea partidelor populiste? Când cetățeanul de rând vede că pensiile mici se majorează cu câțiva lei, iar pensiile mari cu echivalentul unei pensii mici cu cine ar trebui să voteze marea masă a populației?

Partidele sunt deconectate de la  realitate. Parlamentul European este deconectat de la realitatea din țările UE, iar guvernele naționale sunt deconectate de la realitatea din propriile lor țări, regiuni, județe.

Vedem cu toții care este situația internațională. Se cunoaște mai bine realitatea generală din UE decât din fiecare țară, din fiecare regiune.

Problema care se pune la început de an electoral este cât de corect este prezentată situația economică din România. Iese brusc ministrul de finanțe și spune că deficitul bugetar pe anul 2023 este de 5,72%. Trebuia să fie cu câteva procente mai jos.

Cum va fi exploatată electoral această cifră? Cu mai puțin entuziasm decât declarația lui Mihai Tudose că Nicolae Ciucă nu face parte din acest film. Cu alte cuvinte liderul PNL este paralel cu situația din România.

Nu cumva anunțul despre deficit trebuia făcut de șeful guvernului? Ajungem de unde s-a plecat: politică dezordonată, economie dezordonată, finanțe dezordonate.
După preluarea conducerii guvernului de către Marcel Ciolacu au fost luate câteva măsuri de reformă.

Nu cumva aceste măsuri de reformă sunt lipsite de conținut? Unde sunt programele majore de austeritate promise? Care este obiectivul central al reformei? Îl știe cineva? La fel de bine un liberal slobod la gură ar putea spune că Marcel Ciolacu este din alt film.

Dar întrebarea este spre ce va conduce o astfel de dezbatere publică? Există măsuri bune, proiecte bune, promovate inadecvat. Exemple pot fi găsite îndeosebi la nivel local. Într-un an electoral administrațiile publice au un spațiu de manevră diferit față de anii obișnuiți. Guvernul dimpotrivă, are un spațiu de manevră mai extins.

Din acest punct de vedere partidul cel mai avantajat este PSD. Deși la guvernare, PNL are statutul unui partid de nișă. Mai aproape de adevăr ar fi fost directorul de campanie electorală al PSD, Mihai Tudose, dacă ar fi spus că PNL este din alt film.

Nu va dura mult și se va ajunge și acolo. Nici efectiv la putere, nici total în opoziție, PNL este partidul cel mai puțin înarmat pentru campania electorală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Şansele şi neşansele partidelor mici

Pare de domeniul fantasticului, dar după cum decurge cumetria dintre PNL şi PSD este posibil să asistăm la o reaşezare a principalilor jucători politici cotaţi peste pragul electoral.