Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un referendum pe problema Roșia Montană organizat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European este o adevărată bombă. Ea va exploda necontrolat. Nu împotriva lui Traian Băsescu, primul care a lansat ideea, ci împotriva guvernului. Activiștii verzi sunt aproape fanatici. Un grup de o mie de persoane pot face mai multă gălăgie decât zece mii de simpatizanți ai unui partid. Abia a anunțat premierul Victor Ponta că este de acord cu exploatarea de la Roșia Montană că protestele au și început.

Protestele vor continua în timpul dezbaterilor din parlament. Cel care a propus transferarea problemei în parlament se pare că a fost Crin Antonescu. În cadrul unei ședințe USL ambii lideri au căzut de acord că trebuie luată o decizie politică. În urma dezbaterilor parlamentare, propunerea de a se organiza un referendum este una cât se poate de nefericită. Referendumul se va desfășura după actuala lege și va fi valid cu condiția să se prezinte la urne peste 50% plus unu. Deci există riscul de a nu trece. Este și motivul pentru care USL nu organizează referendumul pentru modificarea Constituției concomitent cu europarlamentarele. Nu este corect, iar electoratul va sesiza această diferență de tratament.

Cu siguranță USL s-a grăbit să preia ideea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu și Victor Ponta au bravat, pentru a demonstra că nu se tem de vot, indiferent de consecințe. În realitate, un referendum pe o temă atât de sensibilă precum sănătatea mediului, va deturna sensul alegerilor europene. Nimeni nu va mai vorbi despre rolul Parlamentului European, ci despre cianura care rămâne în munții Apuseni în timp ce aurul pleacă. Sloganul “Cianura rămâne/Aurul pleacă” va prinde, se va transforma într-o adevărată psihoză națională. PSD și PNL vor simți pe pielea lor ce înseamnă mișcările ecologiste, mai ales când au un scop precis. Lucrurile sunt atât de clare, consecințele atât de evidente încât pare de-a dreptul o sinucidere politică a USL. Rațiunea spune că este imposibil ca USL să se arunce cu capul înainte în capcana întinsă de Traian Băsescu. Este doar o simplă bravadă. Nu se va ajunge la referendum.

De fapt, nici nu știm ce poziție are Victor Ponta și guvernul despre exploarea de la Roșia Montana. Câtă vreme se afla în opoziție PSD era împotrivă. Traian Băsescu a fost atacat tocmai pentru că susținea proiectul. Ce s-a schimbat între timp?

Din punct de vedere economic este avantajoasă repornirea exploatării aurului. Unde va merge profitul este o altă chestiune. Dacă Emil Boc era optimist și sprijinea demararea proiectului s-a speculat că putea fi o afecere pentru anumite persoane din PDL. La fel de bine poate fi o afacere acum pentru anumite persoane din USL. Banul nu are culoare politică. Nici aurul nu are culoare politică. Deci, schimbările politice nu modifică opțiunile financiare. Pe de altă parte, Traian Băsescu nu va mai fi președinte când va începe exploatarea. El iese din eventuala schemă a unor înțelegeri oneroase pentru aurul de la Roșia Montana.

Introducerea unui subiect sensibil la început de sesiune legislativă nu este deloc în avantajul USL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Mize și festivisme

Asculta acest articol     Tare ca întotdeauna la festivisme, PSD trece de departe singurul partid mare la ora actuală. PDL