Image 1
Image 2

DESCOPERIRE UIMITOARE

O hartă detaliată a creierului uman

Câteva lucruri uimitoare despre creierul uman
Imaginează-ți creierul ca o hartă cosmică în expansiune și tocmai s-au descoperit 3.300 de stele noi, de zece ori mai multe decât se cunoșteau înainte.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Creierul, acest labirint misterios al gândirii și emoției, continuă să uimească și să provoace știința. Grație eforturilor cercetătorilor dr. Ed Lein și dr. Trygve Bakken avem acum o perspectivă mai detaliată asupra structurii sale complexe. Cercetarea a fost publicată în 21 de studii de revista Science, iar știrea a fost făcută publică de Reuters.

 

O călătorie în adâncurile creierului

 

Cercetările, care au costat sute de milioane de dolari și au început în 2018. Finalizarea lor are ca rezultat cartografierea a peste 3.300 de tipuri noi de celule cerebrale, de zece ori mai multe decât se cunoșteau anterior. Dr. Ed Lein, de la Allen Institute for Brain Science în Seattle, a folosit tehnologii avansate și roboți pentru a inspecta milioane de celule, oferind o nouă înțelegere a diversității și complexității creierului uman.

 

Implicații vaste pentru medicina neurologică

 

Bolile cerebrale, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson, au fost mult timp un mister. Cu descoperirile recente, cercetătorii au speranța că se vor putea dezvolta tratamente mai precise, bazate pe înțelegerea specifică a diferitelor tipuri de celule și modul în care sunt afectate de aceste boli. Acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere legăturile deja confirmate între anumite tipuri de celule și boli precum Alzheimer.

 

Ce ne deosebește de alte primate?

 

În timp ce multe dintre celulele noastre sunt similare cu cele ale cimpanzeilor și gorilelor, dr. Trygve Bakken a descoperit diferențe cheie în conexiunile și sinapsele dintre aceste celule. Acest detaliu ar putea fi esențial pentru a înțelege ceea ce ne face unici ca ființe umane și diferiți de celelalte primate.

 

Munca cercetătorilor dr. Ed Lein și Trygve Bakken, finanțată de National Institutes of Health, ne oferă o nouă perspectivă asupra misterului creierului nostru. Această explorare, ce pare a fi dintr-o altă lume, ne aduce mai aproape de a înțelege nu doar ce suntem, ci și cum funcționăm. Cu toate acestea, este clar că mai este încă mult de explorat și de descoperit în acest domeniu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

INCIDENTE ÎN HRIP

Elev bruscat la o şcoală

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a remis redacţiei ziarului nostru un Buletin informative privind incidentul de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Hrip. Redăm integral textul comunicatului.