Image 1
Image 2
Acasa

O inmormantare costa intre 3.000 si 6.000 de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Locul de veci este taxat cu cateva sute sau mii de lei, in functie de cimitirul ales

[slideshow id=4231]

Costul unei inmormantari porneste de la 3.000 de lei dar poate ajunge mult peste 6.000 in cazul in care se doreste sa fie invitata multa lume la pomana. El include cheltuielile legate de pregatirea si ingroparea mortului, taxele ce se percep de catre autoritati, de biserica si masa care se ofera dupa slujba de inmormantare. Tarifele de inmormantare difera de la o localitate la alta. Costurile legate de acest trist eveniment sunt determinate nu numai de serviciile la care trebuie apelat in astfel de cazuri ci si de pretentiile familiei indoliate. Firmele de pompe funebre ofera toata gama de servicii de la masina pentru transportul decedatului la sicriu si accesorii pentru inmormantare. Tot ele pun la dipozitie si imbracaminte pentru decedat daca se solicita acest lucru. Un sicriu cu toate cele necesare costa de la 400 pana la 2.000 lei. Dupa ce mortul a fost dus la capela si s-a platit sederea temporara acolo (100-200 lei) trebuie achitate seerviciile mortuare< taxa pentru saparea gropii, taxa pentru transportul la groapa. Aceasta daca exista locul de veci, in caz contrat rudele decedatului mai trebuie sa aloce pentru mormant intre 400 si 2.000 de lei. De exemplu, in Seini un loc de veci costa 400 de lei in timp ce in Baia Mare, in functie de cimitirul ales, un loc de veci poate ajunge pana la 2.000 de lei.

Preotii primesc pentru slujba de inmormantare cateva sute de lei

Locul de veci este taxat in functie de cimitirul ales, iar in unele cazuri de zona in care se afla in curtea capelei sau la periferie. Apoi urmeaza formalitatile bisericesti. Daca cimitirul este administrat de biserica locul in cimitir si taxele aferente se platesc acolo. Pe langa acestea trebuie platita slujba de inmormantare. De regula, exista o taxa stabilita de biserica pentru aceste servicii dar majoritatea platesc preotilor care participa la slujba de inmormantare ceva mai mult, cateva sute de lei in cazul celor cu dare de mana. Familia indoliata va scoate din buzunar bani si pentru clopotele ce vor bate pentru decedat. Tot rudele trebuie sa se ingrijeasca de pomana de la cimitir, sa ofere participantilor la inmormantare cozonaci, colaci, prajituri si cate un pahar de bautura pentru sufletul raposatului. Ritualul difera de la o comunitate la alta. Apoi urmeaza pomana propriu zisa care mai nou se face la un local< restaurant sau pensiune, la care sunt invitate rudele, prietenii vecinii. Unii aleg un meniu complet, comparabil cu cel de nunta, dar se poate opta si pentru ceva mai simplu. Daca la restaurant un meniu costa intre 50 si 80 de lei /persoana la o pensiune care ofera aperitiv, o ciorba si felul doi (fripura cu garnitura) scapi cu 20-30 de lei/persoana. Tot gazdele trebuie sa se ingrijeasca si de bautura de la local dar si de prajituri, pentru ca acestea nu sunt incluse in meniu. Luand in calul toate aceste cheltuieli se ajunge la o suma intre 3.000 si 6.000 lei sau chiar mai mult daca sunt invitate la pomana foarte multe persoane sau se aleg un local mai luxos. De mentionat ca exista firme care asigura toate serviciile necesare unei inmormantari pana la masa data participantilor la inmormantare si executia monumentului funerar. Si nu este un lucru rau avand in vedere ca toate aceste etape trebuie parcurse intr-un timp foarte scurt iar familia indoliata face fata cu greu durerii pricinuite de deces si nu se poate implica in tot acest iures.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

MARAMUREŞ

Liturghie arhierească şi hram la Mănăstirea Moisei

 Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protopopiatul Vişeu, judeţul Maramureş.

Cart