Image 1
Image 2

Oare a vorbit serios Marcel Ciolacu?

Multă politică, puține programe. Multe promisiuni, puține reforme. Până anul viitor, spunea premierul vineri 15 decembrie, se vor restructura între șase și nouă ministere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Desigur în 15 zile în care sunt două sâmbete și două duminici, iar între timp se sărbătorește și Crăciunul, nu se poate mai mult. Dacă încadrăm acest anunț în politica la vârf putem trece cu vederea declarația primului ministru. Vin sărbătorile, se mai taie pe ici pe colo câte un porc, se mai fac cumpărături, se mai pleacă în minivacanța de Crăciun, și puțini bagă de seamă avertismentul premierului.
În cele două, trei fraze, Marcel Ciolacu spune multe lucruri grave care vor afecta o sumedenie de angajați. “La ministerul Agriculturii vor mai rămâne circa 43 de instituții, din cele aproximativ 111 existente.” De remarcat aici aproximările. Sunt “aproximativ” 111 instituții și vor rămâne “circa” 43. Dacă nu pot fi numărate instituțiile cum vor fi numărați oamenii?  Din doi în doi?  Pleacă unu din zece?
Nu pleacă nimeni, dar se reduc instituțiile. Aproximativ asta ar fi strategia de reformă. Se reduc posturile de șefi. Asta înseamnă însă și șoferi, consilieri, secretare, portari, contabili etc. etc.
Să ne înțelegem bine: 111 minus 43 fac 68. Primul ministru vorbea despre desființarea a 68 de instituții nu vindea gogoși la piață. Politicienilor dintotdeauna le-a plăcut zicala “Câinii latră, caravana trece”.  Prin asta se înțelege că opoziția și presa critică, dar politicienii de la putere își văd de treaba lor.
Chestia asta cu caravana și câinii care latră nu înseamnă nicidecum că șeful guvernului vorbește și nu este ascultat de nimeni. Oare a vorbit serios Marcel Ciolacu? Asta se vor întreba cei care lucrează la instituțiile legate de Ministerul Agriculturii. Aceeași situație este și la Ministerul Transporturilor unde reorganizarea, spune primul ministru, se finalizează până la sfârșitul anului.
Și dacă nu se finalizează care-i problema? Nu este nicio problemă pentru că toate guvernele, toți șefii de guvern de până acum au operat cu aproximări. Nu se fac restructurări anul acesta, se vor face anul viitor. Nu se vor face nici la anul se vor face cândva în viitor, dat tot de vor face până la urmă.
Cine a avut curiozitatea să citească articolul de pe site-ul www.informația-zilei.ro intitulat “Premierul promite să taie din structurile ministerelor” la sfârșit este îndemnat că citească și articolul “Reorganizarea ministrelor și bugetul se amână pentru ianuarie”.
Numai că articolul cu pricina este despre alt prim ministru și este vorba despre anul 2019. “La ședința trecută v-am solicitat să veniți cu proiectele de hotărâre de guvern de organizare și funcționare a fiecărui minister.” Severul prim ministru Ludovic Orban dădea un termen nu fix, ci arunca un “probabil”, variante ale “aproximativului” și “circa” ale lui Marcel Ciolacu.
“Vom discuta, zicea Ludovic Orban, hotărârile de guvern și după ce luăm toate deciziile le vom adopta, cel mai probabil până la 15 ianuarie, termenul pe care vi-l dau.” S-a făcut cumva vreo restructurare a ministerelor în anul 2020?
Acestui “probabil” a lui Ludovic Orban din 30 decembrie 2019 trebuie s-i adăugăm “aproximativul” și “circa” lui Marcel Ciolacu din15 decembrie 2023 și avem o imagine clară a modului în care se face restructurarea statului român. Când vorbim despre reforme, de sus în jos, de la ministere spre consilii județene, primării, instituții deconcertate și alte forme de organizare din sectorul public, totul este când “probabil”, când “aproximativ” sau “circa”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat. 

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.