Image 1
Image 2

PIAȚĂ JUDEȚ

Ofertă bogată de flori la ghiveci, preţuri accesibile, dar sunt puţini cumpărătorii

Ofertă bogată de flori la ghiveci, preţuri  accesibile, dar sunt puţini cumpărătorii
Primul sfârşit de săptămână al lunii martie a debutat cu o vreme relativ caldă, dar cu cer predominant noros, fără precipitaţii. Data din calendar ne spune că am intrat în primăvara calendaristică, în vreme ce valorile termice sunt cele care probabil ar trebui să fie la început de lună aprilie. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă 2 martie şi duminică 3 martie, au prezentat interes în mod expres pentru bărbaţi. Şi asta nu neaparat pentru a face cumpărăturile pentru familie, ci pentru a cumpăra flori, achiziţii care se vor menţine până la sfârşitul săptămânii care începe. Până pe 8 Martie mai sunt doar câteva zile. Piaţa Someş a dat posibilitatea de a expune şi vinde produsul/produsele momentului – florile. Oferta a fost generoasă şi chiar accesibile preţurile.

 

Împinşi de curiozitatea gazetărească, am făcut o vizită în Piaţa Someş din Satu Mare, în acest sfârşit de săptămână. Vremea era numai bună pentru plimbare. Valorile termice dădeau şansa pentrecerii timpului în mod plăcut, pe vreme noroasă, dar fără ploaie. Lângă intrarea în piaţă, unele mese au fost ocupate de această dată de comercianţii de flori, majoritatea la ghiveci.
Spre deosebire de alte zile în care am poposit pentru documentare în Piaţa Someş, de această dată facem vorbire despre oferta de flori, abia apoi despre ceea ce înseamnă legume şi fructe care se regăsesc pe mesele sătmărenilor.
Au fost mai mulţi comercianţi de flori, probabil amplasaşi strategic. În majoritatea lor, aceste produse ale momentului s-au oferit la preţuri cuprinse între 5 şi 30 de lei ghiveciul de ţiclamen. Oferta era deosebit de bogată. Din păcate pentru comercianţi, cumpărătorii erau puţini la ora vizitei noastre.

 

Legume puţine, alături de spanacul la 15 lei kilogramul şi ceapa verde la 2,5 lei legătura. La ora vizitei noastre nu mai era salată căpăţână, dar nici tradiţionalele urzici. Erau în schimb frunze de leurdă, la 3 lei legătura.

 

Exemple de prețuri

 

Vă prezentăm şi câteva aspecte referitoare la oferta de legum şi preţurile de valorificare a acestora, din zilele de sâmbără, 2 martie şi duminică 3 martie.
Fiind început de martie, dar şi debut al primăverii calendaristice, legumicultorii şi comercianţii nu au sosit cu prea multe noutăţi. Au scos la vânzare legume din producţia anului 2023, cantităţile fiind în continuă scădere ca urmare a insuficienţei spaţiilor de depozitare şi păstrare în condiţii optime pe vreme de iarnă. Vorbim aici despre morcovi, pătrunjei, gulii şi cartofi, alături de ofertă modestă, în continuă scădere de mere şi pere.
Pe mese se regăsesc sâmburii de nucă, un aliment care, indiferent de perioada calendaristică, rezistă. Fiind primăvară peste puţin timp, cel puţin aşa arată prognozele meteorologice pe termen mai lung, comercianţii au scos la vânzare arpagicul, noutatea momentului, dar şi stufatul, ambele stau la baza obţinerii cepei verzi şi/sau pentru consum.
Cultivatorii de cartofi ţin la preţ, fiind vorba despre 3 – 3,5 lei kilogramul. Se ofereau şi cartofi pentru animale la 1 leu kilogramul in sac de 10-15 kilograme. Până şi banala varză murată este mai scumpă în piaţă, decât în unele magazine, fiind vorba despre 8 – 10 lei kilogramul, in vreme ce déjà se aduce la Satu Mare, varză nouă la 5 lei kilogramul.
Legumicultorii sătmăreni, aşa cum am mai scris, încălzesc serele/solariile pentru a menţine în ele temperaturile potrivite dezvoltării răsadurilor care déjà sunt pe cale de a fi plantate pentru obţinerea în extrasezon a răsadurilor de roşii, a castraveţilor, a ardeilor, chiar şi a vinetelor, dar şi pentru a stimuli creşterea verdeţurilor precum salata căpăţână, ceapa verde, ridichile de lună.
Duminică, majoritatea meselor din piaţă erau acoperite cu prelate, ceea ce dovedea că sub acestea, mai există marfă nevândută din zilele anterioare. Fără teama de a greşi, excluzând vânzătorii de vinuri şi rachiuri natural din fructe, puţini la număr, am mai numărat câţiva vânzatori de legume-fructe, apicultori cu miere şi tinctură de propolis. Au existat şi ouă cu ştampila pe ele, dar preţul era tot 1,5 lei bucata, în vreme ce în magazine, ouăle costă între 75 şi 90 de bani bucata.
Aşa numitele vedete ale perioadei, aşa cum anticipam, sau dovedit legume precum: morcovii, pătrunjelul rădăcină şi guliile, ţelina, cartofii, alături de o ofertă săracă de mere şi pere, dar şi de varză murată, al cărei preţ încă se menţine la 8 – 10 lei kilogramul, de leurdă, frunze de mărar şi de pătrunjel.

 

În ciuda unor speculatii, cartofii sunt la preţurile din toamna anului trecut

 

Pe mesele tot mai goale am remarcat prezenţa  morcovilor la 5 lei kilogramul, a rădăcinilor de pătrunjel la 10-12 lei kilogramul, a guliilor la preţuri între 3 şi 6 lei bucata în funcţie de mărime, a cartofilor la 3- 3,5 lei kilogramul, ambalaţi în saci de 5 kilograme, dar era ofertă şi la un leu kilogramul, cartofi mărunţi, poate pentru animale; a sfeclei roşii la 4 – 5 lei kilogramul, varza albă crudă, etichetată ca fiind nouă la 5 lei kilogramul; mere la 4 – 5 lei kilogramul; prune uscate la 30 de lei kilogramul; magiun de prune la 30-35 de lei kilogramul; ridichi negre la 5 lei kilogramul; rădăcină de hrean la 15 – 17 lei kilogramul; ceapă galbenă la 6 lei kilogramul; usturoi la 25 de lei kilogramul; fasole boabe de diverse culori, de la 15 lei la 40 de lei litrul; frunze de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura, la fel şi mărarul verde.
Vinurile albe şi roşii se ofereau la preţuri de 12-15 lei litrul, dar şi rachiuri natural din fructe la 25 – 35 de lei litrul.
Florile la ghiveci s-au oferit la: 2,5 – 3 lei panseluţe; 8 lei primule; 10 lei lalele şi zambile,  dar erau zambile şi la 5 lei; ţiclamen 30 de lei şi lista ar putea continua. Din păcate pentru florari, numărul cumpărătorilor era foarte redus.

 

Este în creştere oferta de verdeţuri în Piaţa din  Carei

 

Existenţa unui număr considerabil de legumicultori in comunele din vecinătatea municipiului Carei, pare să fie de folos celor care se aprovizionează cu legume din Piaţa Agroalimentară. În ultima perioadă se remarcă o creştere a ofertei de verdeţuiri mai ales. La fel ca şi la Satu Mare a apărut arpagicul la 15 lei kilogramul, spanacul la 14-15 lei kilogramul, flori la fir şi s-au la ghiveci, la preţuri cuprinse între 5 lei firul şi 15 lei buchetul. Desigur, vorbim despre zambile, azalee ş.a. Căutare au avut şi au şi pe mai departe panseluţele care au fost cumpărate de careieni pentru a fi plantate în cimitire.  Iată câteva preţuri de la Carei: cartofi 1 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; morcovi 2-4 lei kilogramul; varză crudă 3 – 4 lei kilogramul, cu reclama varză nouă, comercializată şi la 5 lei kilogramul; varză murată la 7 – 10 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 2 – 5 lei bucata; ceapă galbenă 3- 4 lei kilogramul; salată căpăţână 3 lei; ceapă verde şi ridichi de lună la 2,5 lei legătura; usturoi 18 -25 de lei kilogramul; ridichi negre  2 – 3,5 lei kilogramul; sfeclă roşie 1,5 – 2,5 lei kilogramul; mere 2-4 lei kilogramul; pere 7 lei kilogramul; 25-30 de lei kilogramul de sâmburi de nucă; diverse condiment uscate – mărar, cimbru ş.a., la 1 – 2 lei legătura.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with