Image 1
Image 2

Oferta de şcolarizare pentru învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă din judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tinerii care nu au timp de cursuri la zi se pot înscrie în învățământul liceal seral sau cu frecvență redusă. Astfel, absolvenții de gimnaziu din anii anteriori, care împlinesc 18 ani în această toamnă, se pot înscrie la liceele care școlarizează în învățământul seral și cu frecvență redusă.

Potrivit informațiilor oferite de Inspectorul Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare, menţionate pe site-ul propriu printr-un „Anunţ privind înscrierea în învăţământul liceal seral şi cu frecvenţă redusă”, înscrierea candidaţilor sătmăreni din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2018-2019 s-a făcut în perioada 10-13 iulie 2018.

Numărul de elevi sătmăreni înscrişi

Pentru a afla situaţia înscrierilor şi numărul de participanţi la formele de învăţământ de stat seral şi cu frecvenţă redusă în judeţ, am stat de vorbă cu inspectorul şcolar general Călin Durla şi cu mai mulţi directori de şcoli. Astfel, de la directorul Ovidiu Hotca am aflat că la Liceul Ioniţă G. Andron Negreşti-Oaş participă la frecvenţă redusă în total 35 de elevi, dintre care 12 înscrişi în acest an. La liceul Tehnologic Gheorghe Bariţiu Livada sunt 75 de elevi la frecvenţă redusă şi 20 la seral, ne comunică directoarea Monica Popescu. La acest liceu urmează să se mai facă înscrieri în etapele următoare. Există şi o solicitare către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru o clasă de seral la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu Carei. De asemenea, ca unitate de învăţământ particulară, Liceul Teoretic George Pop de Băseşti Satu Mare are în total 80 de elevi înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Avantaje şi reguli

Principalul avantaj al învățământului seral este acela că elevii vor frecventa cursurile seara, iar dimineața vor putea merge la serviciu. Liceul frecvență redusă se adresează absolvenților clasei a VIII a care au depășit vârsta de 18 ani.
Durata studiilor stabilită prin lege pentru liceu frecvență redusă este de 5 ani (clasele IX-XIII). Studiile efectuate anterior (școala de ucenici, școala de arte și meserii, școala profesională) sunt echivalate, conform Legii învățământului, cu una sau mai multe clase de liceu. Învățământul cu frecvență redusă este o formă de învățământ a cărei necesitate, utilitate și posibilitate de realizare derivă din dezvoltările recente din domeniul tehnologiilor educaționale și ale cerințelor pe piața forței de muncă.

1 comentariu

Lasă un răspuns