Image 1
Image 2

OFERTA DIN PIEȚE

Oferta de verdețuri din piețele sătmărene este în creștere vizibilă

Oferta de verdețuri din piețele  sătmărene este în creștere vizibilă
Odată cu intrarea în Postul Paștelui, unul din cele mai grele posturi, iată că venirea primăverii, prin multitudinea de verdeţuri deja apărute, poate uşura gospodinele prin prisma alcătuirii meniurilor de fiecare zi. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a afla care este oferta de legume şi fructe din pieţe chiar înainte de începerea Postului Mare, sâmbătă 16 martie, dar şi dumincă 17 martie, am făcut o vizită de documentare în Piaţa Someş din Satu Mare, dar am oţinut informaţii şi în ceea ce priveşte Piaţa din municipiul Carei. Concluzia generală este că, vremea bună instalată mult mai repede faţă de anii anteriori a favorizat dezvoltarea verdeţurilor inclusiv în spaţiile neprotejate, fiind vorba în general despre grădini. Se face remarcată o ofertă în creştere mai ales la capitolul legume proaspete, alături de legumele şi fructele care au rezistat provocărilor iernii, pentru a se putea regăsi pe mesele consumatorilor.

 

 

Pe o vreme frumoasă, cu valori termice plăcute, lipsită de razele soarelui, am făcut vizita despre care facem vorbire. Sâmbătă, Piaţa Someş a fost suficient de animată. Puţine mese erau acoperite, asemeni altor sfârşituri de săptămână. Erau diverse verdeţuri care stârneau curiozitatea, dar mai ales poftele consumatorilor, ale celor care, primăvara îşi fac un obicei din a-şi reface minusul de vitamine şi microelemente din organism, după o iarnă atipică, dar tot iarnă a fost. Pe mese am remarcat printre verdeţuri: măcriş – 2 – 2,5 lei grămada, spanac la 10 lei kilogramul, salată verde la 2,5-3 lei căpăţâna, ceapă verde la 1,5 – 2 lei legătura, ridichi de lună la 2 – 2,5 lei legătura; frunze de ştevie la 2,5 – 3 lei legătura; dovlecel la 10 lei bucata; conopidă la 10 lei bucata, varză albă proaspătă la 5 lei kilogramul. Toate cele enumerate erau pe alocuri aşezate alături de morcovi la 5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină la 5 – 12 lei kilogramul; ţelină cu frunze la 6-7 lei bucata; gulii la 3 – 5 lei bucata; hrean rădăcină la 17-20 de lei kilogramul, hrean dat pe răzătoare la 10 lei borcanul de 420 de mililitri; sfeclă roşie la 4 lei kilogramul; arpagic la 20 de lei kilogramul; ceapă galbenă uscată la 5-6 lei kilogramul; roşii şi castraveţi la 15 lei kilogramul; cartofi la 3,5 lei kilogramul, oferta era şi la ambalaj de 5 kilograme la 17-18 lei; fasole boabe la 17 – 40 de lei kilogramul; sâmburi de nucă la 35 de lei kilogramul; mere la 4-6 lei kilogramul; varză acră la 8 lei kilogramul; frunze de pătrunjel, de mărar şi de ţelină la 1,5 – 2 lei legătura. N-au lipsit ouăle aşa zise de casă la 1 leu bucata; vinuri la 10 – 12 lei litrul, pălincă la 25 – 30 de lei litrul şi lista ar putea continua.

 

Un bărbat cu simţ al umorului afirma că mâncarea de post este considerabil mai scumpă, comparativ cu cea gătită pe bază de carne de porc mai ales, când încă se poate cumpăra la sub 20 de lei kilogramul.
A fost deosebit de bine reprezentat şi sectorul florilor, mai ales că oferta abundentă ar dovedi că zilele de 1 şi 8 Martie, nu au asigurat vânzarea pe care florarii au scontat. Aşa se face că lalele la fir s-au oferit la 2 lei bucata, zambilele la ghiveci, în funcţie de dimensiunea şi frumuseţea florilor s-au oferit la 5 – 10 lei, panseluţele la 3 lei bucata, alte diverse flori frumos colorate la 20 de lei ghiveciul, printre care şi cineraria, în diverse variante de culoare.

S-au ieftinit verdeţurile  la Carei

 

Primăvara a ajutat şi legumicultorii din comunele din vecinătatea municipiului Carei, să asigure o aprovizionare mai abundentă cu legume proaspete, ieşind la concurenţă cu supermarketurile. Legume au fost mai multe ca de obicei în Piaţa Agroalimentară din Carei. Dacă la majoritatea legumelor preţurile s-au menţinut, au scăzut preţurile la salată, măcriş, spanac, ridichi de lună, ceapă verde, ca să dăm câteva exemple. La fel ca şi la Satu Mare, arpagicul era la 15 lei kilogramul, spanacul la 10-12 lei kilogramul. Iată câteva preţuri de la Carei: cartofi 1 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; morcovi 2-4 lei kilogramul; varză crudă 3 – 4 lei kilogramul, dar şi la 5 lei kilogramul; varză murată la 7 – 10 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 2 – 5 lei bucata; ceapă galbenă 3- 4 lei kilogramul; salată căpăţână 2 – 2,5 lei; ceapă verde şi ridichi de lună la 2 lei legătura; usturoi 18 -25 de lei kilogramul; ridichi negre  2 – 3,5 lei kilogramul; sfeclă roşie 1,5 – 2,5 lei kilogramul; mere 2-4 lei kilogramul; pere 7 lei kilogramul; 25-30 de lei kilogramul de sâmburi de nucă; diverse condiment uscate – mărar, cimbru ş.a., la 1 – 2 lei legătura. Cu timiditate, oamenii au scos la vânzare ouă de casă, dar şi şuncă afumată, alături de vinuri şi rachiuri din fructe.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with