Image 1
Image 2

Păducelul – leac împotriva insomniei şi a unor boli ale inimii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În medicina naturistă păducelul este recomandat în tratarea durerilor de cap, tulburărilor cardiace cu substrat nervos (combate senzaţiile de greutate în jurul inimii, de sufocare cardiacă, reglează ritmul cardiac), migrena, tulburările legate de perioada de menopauză, creşterea tensiunii arteriale, stresul, vindecă anginele pectorale, şi dereglările produse de apariţia ciclului menstrual.

Fructele de păducel au o acţiune calmantă, sedativă, ajută la scăderea tensiunii sangvine, stimulează miocardul şi sunt cardiotonice. Ajută în caz de anemie, stări de slăbire, bătrâneţe, boli grave, sunt adjuvante şi în crizele de astm bronsic.

Ca leac împotriva insomniei se recomandă o cană cu infuzie de păducel, înainte de culcare sau 10-15 picături de tinctură de păducel seara. Bogăţia de substanţe active din florile, frunzele, fructele de păducel, face ca păducelul să fie unul din cele mai studiate plante medicinale în ultimii ani de către cercetători.

Proprietăţile sale terapeutice îl recomandă ca fiind numărul unu, în afecţiunile aparatului cardiovascular, afecţiuni care de multe ori se asociază şi cu tensiune arterială ridicată iar păducelul este un bun adjuvant în scăderea tensiunii.

Acţiuni terapeutice ale păducelului

Păducelul are o acţiune tonică asupra muşchiului inimii, ducând la o creştere a capacităţii acestuia de a se contracta şi de a pompa sânge în organism. Ajută la dilatarea arterelor coronariene şi implicit la o mai bună irigare a inimii bolnave şi economisire a consumului de oxigen de către miocard.

Datorită proprietăţilor sale antiaritmice, păducelul poate să amelioreze chiar şi unele tulburări de ritm cardiac. Scade tensiunea arterială. Are şi un efect de sedare asupra sistemului nervos central. Florile de păducel scad febra iar fructele dizolvă calculi (în litiaza biliară şi urinară). Fructele de păducel au şi efecte antispastice şi astringente.

Nu în ultimul rând, planta măreşte activitate respiratorie, fiind folosit de bolnavii cu dispnee (respiraţie greoaie). Efecte bune are şi în insomnii, sub forma de infuzii îndulcite cu miere de albine, câte o cană de infuzie, înainte de culcare cu o jumătate de oră. Angina pectorală, tahicardii sinusale, circulaţie periferică deficitară, ateroscleroză. Este un bun echilibrant psihic în nevroze la vârsnici.

Păducelul – frunzele, florile şi fructele pot fi utilizate ca infuzii, ceaiuri, pulbere, cataplasme, vin, tinctură.

Pentru că are rolul de a relaxa musculatura uterului, nu se recomandă la femeile însărcinate şi celor care alăptează.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with