Image 1
Image 2

ACCES LA ÎNREGISTRAREA VIDEO

Părintele, profesorul și consilierul școlar pot cere să vadă înregistrări video din clasă dacă există o suspiciune de violență

Părintele, profesorul și consilierul școlar pot cere să vadă înregistrări video din clasă dacă există o suspiciune de violență
Părintele, profesorul și consilierul școlar pot cere directorului accesul la înregistrarea video printr-o cerere motivată, dacă există o suspiciune de violență,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… prevede proiectul de OUG care modifică legea Educației nr. 198/2023, document pus în dezbatere publică pe 25 martie și anunțat de Ligia Deca în conferință de presă. În aceste situații, când înregistrarea e cerută de părinte, profesor sau consilier școlar, directorul poate să permită accesul în cel mult 2 zile, mai prevede documentul. Proiectul de ordonanță poate fi consultat la finalul articolului.

 

 

La înregistrările audio-video din școli ar putea avea acces și părinții, profesorii și consilierii școlari în baza unei cereri scrise și motivate, prevede proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică pe 25 martie. Potrivit documentului, dacă solicitarea motivată este făcută de părinte, profesor sau consilier școlar, directorul poate permite accesul la înregistrare în cel mult 2 zile. În cazul în care înregistrările sunt solicitate direct de autoritățile abilitate, directorul este obligat “să le pună la dispoziție imediat”.

 

 

În plus, spre deosebire de actuala Lege, se precizează că școala “asigură stocarea și păstrarea, în condiţii de siguranţă şi confidenţialitate, a înregistrărilor audio video pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește, până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informaţii se şterg”.

 

 

Potrivit proiectului de OUG:  “Accesul se face în baza unei cereri scrise, motivate, adresată directorului unității de învățământ de către următoarele categorii de persoane:

a) părintele, tutorele legal sau elevul major, personalul unităţii de învăţământ; b) reprezentații DJIP/DMBIP, reprezentanţii Ministerului Educaţiei și reprezentanții DGASPC;
c) psihologul/consilierul şcolar din unitatea de învăţământ, cu acordul părintelui, al tutorelui legal sau al elevului major.

(7) Cererea prevăzută la alin. (6) trebuie să conțină, pe lângă motivare, şi perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor care se solicită. În cazul aprobării cererii, accesul persoanelor enumerate la alin. (6) lit. a) și lit. c) se realizează în maximum 2 zile de la momentul aprobării de către directorul unității de învățământ. În situația în care solicitarea este formulată de către persoanele menționate la alin (6) lit. b), directorul unității de învățământ are obligația punerii la dispoziție a înregistrărilor imediat”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with