
Paste gratinate în sos alb cu șuncă de Praga, mazăre și cașcaval
O rețetă de felul doi completă nutrițional: carbohidrați, proteine, vegetale, grăsimi. În circa o oră putem avea o tavă de paste gratinate care pot fi reîncălzite. Folosim paste scurte tip fusilli sau penne; în timp ce se fierb preparăm sosul bechamel și călim feliile mici de șuncă împreună cu legumele.
Ingrediente
350 g paste scurte tip fusilli, penne, conchiglie, farfalle etc
500 g lapte
100 g unt
50 g făină
nucșoară
200 g cașcaval ras
200 g șuncă de Praga fâșii subțiri
200 g mazăre congelată sau proaspătă
1 ceapă
2 morcovi
Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, păstrându-le ușor al dente.
În timp ce fierb pastele, călim 2-3 minute șunca fâșii subțiri cu ceapa tăiată mărunt, morcovul cuburi si mazărea.
Pregătim în așteptarea pastelor și sosul bechamel, ca în rețeta de mai sus: încălzim ușor untul, adăugăm făina amestecând, apoi laptele, amalgamând bine ca să nu rămână cocoloașe. Se ține pe foc mic circa 5 minute amestecând, e gata când începe să se îngroașe până la consistența smântânii. În acest moment adăugăm sare și nucșoara pentru aromă.
Odată gata toate componentele, amalgamăm ușor pastele scurse cu restul ingredientelor. Se transferă totul într-o tavă antiaderentă – preferabil de sticlă termorezistentă, unsă cu puțin unt peste care adăugăm puțin pesmet sau mălai, ca alternativă.
Se gratinează circa 20 de minute în cuptorul încălzit la circa 200°C. Se așteaptă minim 10 minute înainte de le servi.
Fii primul care comentează