Image 1
Image 2

PIAȚA SĂTMĂREANĂ

Pe măsură ce vremea se încălzește, piețele din Satu Mare sunt din ce în ce mai bogate în legume de sezon

Cel de al patrulea sfârşit de săptămână al lunii martie din acest an a coincis cu marcarea Floriilor la creştinii reformaţi şi catolici. Asta înseamnă că peste o săptămână, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. va fi marcat de aceste confesiuni Paştele – Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Din pură curiozitate gazetărească, pe o vreme lipsită de soare, cu cer acoperit de nori, dar cu temperatură de primăvară numai potrivită pentru ieşirea din casă cu scopul declarat de a face cumpărături sau alte asemenea, alături de alţi sătmăreni am făcut duminică, 24 martie, o vizită de documentare în Piaţa Someş din Satu Mare. Spre deosebire de alte duminici, piaţa era mai animată. Erau mai mulţi vânzători, o ofertă suficient de generoasă pentru ultima decadă a lunii martie, mai ales de verdeţuri. Asemeni altor sfârşituri de săptămână erau mese acoperite, dar şi o ofertă în creştere de legume de sezon. Întâmplător sau nu, au lipsit ofertele de şuncă afumată sau alte asemenea.

 

În cele de mai sus aminteam faptul că pe 24 martie era Duminica Floriilor pentru reformaţi şi catolici, fapt ce sigur a condus la o mai scăzută afluenţă de cumpărători din piaţă. Cu toate acestea, aşa cum au remarcat sătmărenii  care au avut de făcut cumpărături, dar şi cei care au ieşit doar să se plimbe, pentru această zi de sărbătoare, oferta de flori a fost cu mult peste cele din perioadele anterioare. Se simţea parcă, faptul că sărbătoarea este a florilor. Suficient de multe persoane ieşeau din piaţă cu buchete de flori care s-au putut cumpăra la preţuri rezonabile, începând cu 2 – 3 lei buchetul, pentru cunoscutele narcise galbene. Oferta a fost deosebit de generoasă, fiind expuse lalele la 2 lei firul, zambile la 5 lei ghiveciul sau 3 lei la fir ş.a.

 

Pe mese am remarcat printre verdeţuri: măcriş – 2  lei grămada, spanac la 10 lei kilogramul, salată verde la 2 -2,5 lei căpăţâna, leurdă la 3,5 lei legătura; ceapă verde la 2 lei legătura, ridichi de lună la 2 – 2,5 lei legătura; frunze de ştevie la 2 lei legătura; dovlecel la 10 lei bucata; conopidă la 10 lei bucata, varză albă proaspătă la 6 lei kilogramul, în vreme ce varza de anul trecut se oferea la 4 lei kilogramul. Iată şi alte legume scoase la vânzare: morcovi la 5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină la 5 – 12 lei kilogramul; ţelină cu frunze la 6-7 lei bucata; gulii la 3 – 5 lei bucata; hrean rădăcină la 20 de lei kilogramul, hrean dat pe răzătoare la 10 lei borcanul de 420 de mililitri; sfeclă roşie la 4 lei kilogramul; arpagic la 18 – 20 de lei kilogramul; ceapă galbenă uscată la 3 -6 lei kilogramul; roşii şi castraveţi la 15 lei kilogramul; cartofi la 3,5 lei kilogramul, oferta era şi la ambalaj de 5 kilograme la 17-18 lei; fasole boabe la 17 – 40 de lei kilogramul; sâmburi de nucă la 30 – 35 de lei kilogramul; mere la 4 lei kilogramul; prune uscate, cu sâmburi 20 de lei kilogramul şi prune uscate, fără sâmburi 30 de lei kilogramul; varză acră la 8 lei kilogramul; frunze de pătrunjel, de mărar şi de ţelină la 1,5 – 2 lei legătura. N-au lipsit vinurile din soiuri nobile oferite la 10 – 12 lei litrul, pălincă la 25 – 30 de lei litrul şi lista ar putea continua.

 

Fiind vorba despre Duminica Floriilor pentru enoriaşii unor culte, a fost deosebit de bine reprezentat şi sectorul florilor. Aşa se face că lalele la fir s-au oferit la 2 lei bucata, zambilele la ghiveci, în funcţie de dimensiunea şi frumuseţea florilor s-au oferit la 5 – 10 lei, panseluţele la 3 lei bucata, bănuţi la 4 lei ghiveciul, garofiţe la 10 lei ghiveciul, alte diverse flori frumos colorate s-au oferit la 20 – 40 de lei ghiveciul, printre care şi cineraria, în diverse variante de culoare. Florile artificiale de diverse culori şi din diverse specii se ofereau la preţuri între 15 şi 55 de lei.

 

Reduceri de preţuri în  piaţa din Carei

 

 

Sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor pentru reformaţi şi catolici, a fost pentru numeroşi legumicultori din jurul municipiului Carei un bun prilej, de a scoate la vânzare legume de sezon, alături de cele rămase din toamna anului 2023. Primăvara timpurie în comparaţie cu anii precedenţi, a ajutat şi legumicultorii din comunele din vecinătatea municipiului Carei, să asigure o aprovizionare mai abundentă cu legume proaspete, ieşind la concurenţă cu supermarketurile.

 

Oferta de legume de sezon a fost mai mare, în continuă creştere, spre binele consumatorilor care au plătit ceva mai puţin pe fondul reducerii sensibile a preţurilor comparativ cu perioadele anterioare. Legume au fost mai multe ca de obicei în Piaţa Agroalimentară din Carei. Dacă la majoritatea legumelor preţurile s-au menţinut, au scăzut preţurile la salată, măcriş, spanac, ridichi de lună, ceapă verde, ca să dăm câteva exemple. La fel ca şi la Satu Mare, arpagicul era la 15 lei kilogramul; cartofi – 1 – 3 lei kilogramul; varză acră la 8 – 10 lei kilogramul; morcovi 3-4 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; gulii 3 – 5 lei bucata, în funcţie de mărime; ceapă galbenă 3 – 5 lei kilogramul; arpagic 15 – 18 lei kilogramul în funcţie de soi – ceapă galbenă, roşie şi/sau albă; usturoi 20 – 25 de lei kilogramul; sfeclă roşie 2 – 3 lei kilogramul; hrean 10 lei kilogramul; ridichi negre 3,5 – 4 lei kilogramul; ceapă verde şi ridichi de lună la 2 lei legătura; salată căpăţână 2 – 2,5 lei bucata; spanac 10 lei kilogramul; măcriş 2 – 3 lei grămada; frunze de pătrunjel, de ţelină, de mărar 1- 1-5 lei legătura; mere 4 lei kilogramul; suc de mere 6 lei litrul, sâmburi de nucă 35 de lei kilogramul; flori de diverse soiuri la preţuri între 3,5 şi 7 lei buchetul, la care s-au adăugat şi o serie de flori la ghiveci, potrivite pentru balcoanele de la blocuri mai ales. Cu timiditate, oamenii au scos la vânzare ouă de casă, dar şi şuncă afumată, alături de vinuri şi rachiuri din fructe.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Cererea pentru piaţa arabă va decide preţurile mieilor de Paşte

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with