Image 1
Image 2

Pesta Porcină Africană revine în județul Satu Mare

În perioada 1 – 8 martie, medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. - Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat 34 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județ.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se  condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

 

A fost aplicată o sancțiune contravențională constând în avertisment, pentru o exploatație non profesională din localitatea Livada – pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.

 

În anul 2024, din cei 104 mistreți împușcați în Fondurile de Vânătoare din judeţul Satu Mare,  3 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 101 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.
Conform Regulamentului U.E, cu nr. 2469/2023, în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană, în: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Lituania, Croația, Letonia, Serbia, Italia, Slovacia, Estonia, Grecia și Macedonia de Nord.

 

În această perioadă, în județul Satu Mare mai există restricții sanitar-veterinare datorate unui focar de Pestă Porcină Africană, în localitatea Socond. Iată că după aproximativ o lună de zile, (2 februarie) această molimă revine în județ.

 

 

Citeste si

Județul Satu Mare a scăpat de pesta porcină africană

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

STUDIU

Copiii alăptați la sân sunt mai inteligenți și mai sănătoși

Copiii care se hrănesc cu laptele matern pentru o perioadă mai lungă de timp au șanse mai mari să fie mai sănătoși ca adulți, și aibă o calitate a vieții mai bună, în general. Este vorba despre prevenirea anumitor afecțiuni, dar și de îmbunătățirea inteligenței academice, pe parcursul întregii vieți.