Image 1
Image 2

RĂZBOI ISRAEL

Peste 3.300 de persoane, ucise în războiul dintre Israel și Hamas

Israelul îşi continuă duminică pregătirile pentru o ofensivă în nordul Fâşiei Gaza, după ce sâmbătă a acordat locuitorilor un timp suplimentar pentru a evacua zona,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…la o săptămână după ce Hamas a lansat un atac fără precedent pe teritoriul său.
Statele Unite vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Preşedintele american, Joe Biden, a vorbit sâmbătă la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cărora le-a transmis că Statele Unite sunt preocupate de protecţia civililor. Joe Biden a discutat la telefon cu Mahmoud Abbas pentru prima dată de la atacul sângeros al Hamas contra Israelului din 7 octombrie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marţi un summit prin videoconferinţă al liderilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene. Aceştia urmează să definească poziţia comună a Consiliului şi să stabilească o linie de conduită clară şi unificată care să reflecte complexitatea situaţiei actuale.

Israelul se pregătește de ofensivă

Israelul îşi masează duminică trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza, hotărât să anihileze Hamas în cea de-a noua zi a războiului declanşat de un atac al mişcării islamiste palestiniene, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul său, transmite France Presse.
”Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ”decizie politică”.
Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutaţi de la începutul conflictului şi după atacurile israeliene, a anunţat duminică ONU. Israelul îi îndeamnă în mod constant pe locuitorii din Gaza care trăiesc în nordul teritoriului să fugă cât mai repede spre sud, acuzând Hamas, care se opune acestei evacuări, că îi împiedică pe civili să plece.
Israelul afirmă că vizează oraşul Gaza, în nord, pentru a distruge centrul de operaţiuni al mişcării islamiste palestiniene, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Duminică, armata a anunţat că a ucis un al treilea lider militar al Hamas, pe care îl consideră responsabil pentru atacul din 7 octombrie.
Dar loviturile continuă şi în sudul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt strămutate şi lipsite de orice mijloace, potrivit locuitorilor. La Rafah, în zorii zilei, casa unui medic “a fost vizată, întreaga familie a fost distrusă”, a declarat un vecin, Khamis Abu Hilal.
Peste 1.300 de persoane au fost ucise în Israel în timpul atacului lansat de comandourile Hamas, majoritatea civili, inclusiv copii, iar 126 de persoane au fost răpite de Hamas, potrivit ultimelor cifre furnizate duminică de armată, care a anunţat că a găsit cadavre de ostatici în timpul unor incursiuni în teritoriu. Hamas a anunţat că 22 de ostatici au fost ucişi de atacuri israeliene.
Riposta israeliană a ucis peste 2.300 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă din 2007, şi a rănit peste 9.042 de persoane, potrivit autorităţilor locale.

SUA trimite al doilea portavion

Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi “echivalentul unei pedepse cu moartea”, a avertizat sâmbătă seara Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Statele Unite vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane “pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de AFP.

USS Eisenhower şi navele sale de escortă se vor alătura primului portavion desfăşurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, semnalând “angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de securitatea Israelului şi hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a adăugat Lloyd Austin într-un comunicat.
În urma atacului lansat de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului, secretarul american al Apărării a marţi anunţat că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval, ce include portavionul USS Gerald R. Ford.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut duminică, la Riad, o întrevedere cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a cărui ţară a suspendat discuţiile privind o eventuală normalizare a relaţiilor cu Israel, ţară atacată recent de mişcarea teroristă palestiniană Hamas, relatează AFP şi Reuters.
Blinken se află într-un turneu diplomatic regional după ce mişcarea Hamas a lansat în 7 octombrie un atac terorist de amploare împotriva localităţilor din sudul Israelului, ceea ce a declanşat o ripostă dură din partea armatei israeliene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with