Image 1
Image 2

MARE BUCURIE

Peste 40 de bătrâni din Turț au primit colindul asociațiilor Țara Oașului și GeSo

Cu lacrimi în ochi de bucurie amestecată cu nostalgie, cei 40 de bătrâni internați la Căminul Viavalis din localitatea Turț au primit vestea Nașterii Pruncului Iisus Hristos, adusă de Ansamblul folcloric al Asociației Țara Oașului și Ansamblul GeSo.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timp ce colindătorii au oferit câte un pachet generos fiecărui vârstnic internat, colindele strămoșești au răsunat pe holurile căminului, dar și în saloanele lor.

 

 

În fapt, ziua de 10 decembrie a început de la ora 10:00 pentru cei aproximativ 50 de copilași, când și-au dat întâlnire în parcarea unui supermarket de pe strada Botizului. Acolo au urcat cu toții în autobuzul pus la dispoziție de managerul Unicarm, Vasile Lucuț și s-au îndreptat către Biserica Ortodoxă de lemn a schitului de la Luna Șes, orașul Negrești-Oaș.

 

 

După cum sunt ei obișnuiți, pe drum au colindat, au făcut ultimele repetiții, pentru ca spectacolul oferit să fie la mare înălțime, ca de fiecare dată.

 

 

Membrii Ansamblului folcloric al Asociației Țara Oașului, constituit din țâpuritorii Irina Man, Adrian Negru și Rodica Borhidan, respectiv ceterașul Vasile Nemeș și zongorașul Dănuț Ciobai le-au fost alături, pe parcursul întregii zile, după cum este și firesc.

 

 

Ajunși la lăcașul de cult păstorit de părintele Nicolae Robaș, împreună cu membrii consiliului parohial, precum și creștinii care îl frecventează, aceștia i-au primit cu multă bucurie și dragoste.

 

 

După cum arată pericopa evanghelică de astăzi și iată, atât de frumos s-a potrivit pentru noi, acești copii fac fapte bune, chiar în zi de sărbătoare și în zi de duminică. Să ne încălzească sufletele și să ne aducă vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, interpretând colinde.

 

 

Vă rugăm să-i ascultăm și să-i primim cu multă bucurie, să le spunem <<Bine ați venit>> la schitul de la Luna Șes și să le mulțumim pentru bucuria pe care ne-o aduc și ne-au adus-o în acestă zi de sărbătoare.

 

 

Sunteți asemenea Mântuitorului Iisus Hristos, care iată, a făcut numeroase fapte bune. Și voi le-ați făcut astăzi pentru comunitatea de aici de la Luna Șes.

Vă mulțumim frumos și vă urăm succes!

O să vă rugăm să veniți aici în față, iar noi va vom asculta cu multă atenție”, a precizat părintele paroh Nicolae Robaș.

 

 

Vestirea Nașterii Pruncului Sfânt i-a emoționat pe toți cei prezenți, iar copiii talentați au dovedit, încă o dată, faptul că este posibilă păstrarea și promovarea identității naționale, nu doar prin gestul lor de a învăța colinde strămoșești, ci și prin dorința lor de a îmbrăca portul popular autentic.

 

 

Inițiativa de a-i reuni pe acești copii talentați le aparține tinerilor Georgiana și Sorin Cioban, care se ocupă de ei de aproximativ 3 ani de zile.

Drept mulțumire pentru eforturile depuse de cei mici și pentru imensa bucurie adusă la Biserica schitului ortodox de la Luna Șes, părintele paroh și consilierii parohiali au vorbit cu Moș Crăciun să le pregătească pachete generoase cu dulciuri, fructe și jucării.

 

 

Colinde la magazinul Unicarm din Negrești-Oaș

 

Programul zilei de duminică, 10 decembrie, a continuat pentru grupul de peste 60 de colindători, copii și părinți, la magazinul Unicarm din orașul Negrești-Oaș.

Cei mici, însoțiți de părinți și profesorii coordonatori au creat o atmosferă de sărbătoare prin bucuria pe care au emanat-o și prin tradițiile și obiceiurile prezentate.

 

 

Și aici au răsunat colindele și cântecele patriotice, iar vocile lor cristaline i-a făcut pe toți cei prezenți în magazin, atât angajați, cât și clienți, să se oprească din activitate și să-i asculte, ori să colinde împreună.

Desigur că vestitorii Nașterii Mântuitorului au fost și aici răsplătiți așa cum se cuvine pentru colindul lor, iar apoi s-au îndreptat către restaurantul Consum Coop din localitatea Turț, unde s-au aflat toți membrii familiei Lucuț.

 

 

“Scopul nostru a fost tocmai acesta de a promova și revitaliza tradițiile și obiceiurile Țării Oașului. Este singurul lucru pe care nu poate să ni-l ia nimeni. Nici Comisia Europeană, americanii… Tradițiile și obiceiurile sunt cea mai mare bogăție a noastră.

 

 

Fiecare am trăit prin momentul copilăriei, știm ce a însemnat pentru noi să mergem cu colindul, cu traista prin tot satul, și câtă bucurie aduceam… Dar cât de multă grijă aveam de ce primeam. Ne bucuram împreună cu familia de tot ce primeam, la sfârșitul colindului.

 

 

Noi vă urăm să aveți un Crăciun fericit, cu scuzele de rigoare că am venit puțin mai devreme decât a venit Crăciunul, dar noi am început încă de duminica trecută, când am fost în județul Sălaj, la o casă de bătrâni”, a declarat vicepreședintele Asociației Țara Oașului, Vasile Lucuț.

 

Mulțumiri a adus și președintele Asociației, col. (r) Vasile Ciocan, care îi mobilizează de fiecare dată pe membri și îi implică în diverse activități socio-culturale.

 

 

“Pe lângă partea de promovare a tradițiilor populare osenești, suntem oarecum într-un stadiu în care anual creștem venitul Asociației, tocmai în ideea de a ajuta cât mai mulți părinți și bunici aflați în situații dificile.

 

 

Rețineti însă că Negreștiul este unul din pilonii principali ai Asociației, atât material cât și prin participare. De altfel, aș spune că totul începe de aici, din Negrești. Vă mulțumesc mult și vă urez sărbători fericite!”, a precizat președintele Asociației.

 

 

Mai trebuie menționat faptul că, pe tot parcursul evenimentului, alături de cei peste 60 de copii și părinți, au fost membrii familiei Lucuț: Ana și Vasile, Mariana și soțul Viorel Bene, alături de cei trei copii: Antonio, Antonia și Ilinca, precum și Vasile Lucuț junior.

 

 

Lacrimi de bucurie și nostalgie la Căminul de Bătrâni Viavalis din Turț

 

 

Împreună au avut grijă să aducă un strop de bucurie celor peste 40 de suflete care își duc zilele în Căminul din Turț. Vârstnicii au mărturisit că i-au așteptat cu multă nerăbdare și ardoare, pentru că managerul Unicarm nu îi uită la niciun Crăciun, de cel puțin 5 ani încoace.

 

 

Pe lângă colindele prezentate de cei mici, care sunt membri ai Ansamblului GeSo, oșenii internați aici au fost foarte impresionați de sunetul ceterii și zongorii. Le-au trezit amintiri și nostalgii din tinerețe, cât încă erau sănătoși și în putere.

 

 

Profitând de prezența instrumentiștilor, unul dintre vârstnici a cerut să i se interpreteze un cântec de joc, moment în care managerul Unicarm a dorit să se oprească aparatele de filmat, aflându-ne în postul Crăciunului.

 

 

Cert este că acești seniori nu au nevoie neapărat de cadouri și lucruri materiale, cât de atenție și timp de calitate cu oameni care să îi asculte și să îi înțeleagă. Unii dintre cei internați aici nu sunt vizitați deloc de rude, având în vedere că pruncii le sunt plecați în străinătate, și efectiv nu mai este cine să le spună o vorbă bună.

 

 

Momentul țâpuriturii a fost foarte apreciat de toți seniorii prezenți la etajul al doilea, făcându-i pe toți să tresară de bucurie dar și pentru nostalgia vremurilor în care au fost tineri.

Grupul de colindători s-a despărțit de vârstnici cu promisiunea revenirii în anul următor, dar și cu urări de bine, de sănătate și cu speranța unui an mai bun.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with