Image 1
Image 2

INVITAȚI DE MARCĂ

Ziua Națională a României, la Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare 

Sătmărenii sunt invitați la un concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României, intitulat "Un secol de dor", care va avea loc la Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acesta se va desfășura joi, 30 noiembrie 2023, ora 19:00, sala Filarmonicii, iar intrarea va fi liberă în ordinea sosirii participanților.

Dirijor va fi Tiberiu Soare, iar solistul invitat va fi maestrul Grigore Leșe.

 

 

Acesta s-a născut în 20 februarie 1954, la  Stoiceni, județul Maramureș și este un interpret român de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot).

 

 

Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului.

 

 

Grigore Leșe cântă și la diverse instrumente muzicale, iar în 30 noiembrie va fi prezent în fața publicului sătmărean.

În rândul invitaților se regăsesc și soprana Mihaela Pletea, fagotista Maria Chifu, precum și pianiștii Ioana Demetra Gârleanu și dr. prof. univ. Ionică Pop.

 

 

În program sunt cuprinse și Concertul Românesc al compozitorului György Ligeti, dar și Dansurile populare românești, compuse de Béla Bartók.

Dansuri populare românești (Sz. 56, BB 68) este o suită de 6 piese scurte compuse de Béla Bartók în 1915. Mai târziu a orchestrat acestea pentru ansamblu mic în 1917: Sz. 68, BB 76.

 

 

Piesele au drept bază 6 melodii transilvănene pentru vioară. Astăzi, suita este disponibilă în varianta din 1971, pe portativ fiind trecută și gama, deși Bartok nu obișnuia să o scrie. Tipul gamei pentru fiecare piesă a fost preluat din Ghid despre Bartok de G. Króo (1971).

 

 

Din program mai fac parte opere ale compozitorului și folcloristului român Tiberiu Brediceanu – “Doina Stăncuței”, opere din repertoriul lui Johann Sebastian Bach, precum “Cantata pentru orchestră BWV 147”.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with