Image 1
Image 2

PNL la guvernare, dar nu la putere

PNL traversează una dintre cele mai dificile perioade după revenirea lui în viața politică, în urma căderii regimului Ceaușescu, în anul 1989. Cooptat în CDR, la insistențele lui Corneliu Coposu, după o tentativă de colaborare cu partidul lui Ion Iliescu, prin intermediul lui Theodor Stolojan, PNL ajunge la guvernare după alegerile din 1996.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plângându-se  mereu că este „a doua vioară” în guvernele conduse de țărăniștii Victor Ciorbea, Radu Vasile și chiar Mugur Isărescu, iese din CDR și, spre deosebire de  PNȚCD,  are șansa de a intra în parlament după alegerile din anul 2000.

Scăpat cu bine de sub presiunea lui Traian Băsescu, datorită sprijinului primit de guvernul Tăriceanu din partea PSD, se salvează. După parlamentarele din 2012 ajunge la guvernare tot printr-o asociere cu PSD, în formula USL. Se desprinde la timp de PSD, apoi tot printr-o inspirată manevră inventează marele PNL prin fuziunea cu PDL și câștigă alegerile prezidențiale din 2014, înlocuindu-l pe Crin Antonescu cu Klaus Iohannis.

Se poate concluziona că în ceea ce privește alegerile prezidențiale  PNL a păcălit PSD-ul de două ori. Dacă punem la socoteală și înlocuirea candidatului prezidențial Theodor  Stolojan cu  Traian Băsescu la prezidențialele din 2004, rezultă că PNL i-a tras clapa PSD-ului chiar de trei ori.

De remarcat că în cazul PNL marile inițiative, manevrele care i-au adus victoriile, nu au venit neapărat de la lider, ci de la greii partidului.

Important este, așadar, ce poziție adoptă vicepreședinții PNL, nu președinții partidului. De câte ori au cerut împrejurările nucleul dur al PNL s-a debarasat de președinții partidului fără scrupule.

Arzându-se de atâtea ori, PSD suflă acum și-n mămăliga rece pregătită în bucătăria liberalilor.  Judecând după istoricul alegerilor prezidențiale, este sută la sută sigur că PSD nu va ceda în fața cererii PNL de a renunța la candidatura lui Marcel Ciolacu în favoarea candidaturii lui Nicolae Ciucă. Asta le dictează logica politică social-democraților.

Dacă de-a lungul timpului, liberalii conservatori s-au tot plâns de pericolul pierderii identității, de data aceasta PNL traversează o criză mult mai profundă, o criză care presupune îndepărtarea de doctrina liberală.

PNL este condus de Nicolae Ciucă doar formal. Armata de primari, viceprimari, consilieri, votanții onești, simpatizanții chiar, sunt debusolați. Președintele Iohannis nu mai intervine, probabil așteptând un moment propice să atace.

În PNL sunt la ora asta mai multe orientări. Din convingeri doctrinare primează anti-pesediștii.  Majoritatea liberalilor  caută mijloace de a lupta cu social-democrații, și pe față și prin spate, ca și când ar fi în opoziție.  Gruparea Rareș Bogdan, Robert Sigartău, Adrian Cosma, poate și alții mai puțin vizibili, cred că PNL are capacitatea de a lupta de la egal la egal cu PSD. Adevărul este că  partidul nu mai are anvergura de altădată, și nici nu se mai bucură de un larg sprijin popular.

PNL a abandonat clasa de mijloc, preferând să facă jocuri politice sterile. Practic partidul sub președinția lui Nicolae Ciucă nu are alt adversar decât în partenerul propriu, PSD.

Liberalii au motive să  fie supărați pe social-democrați. PSD a confiscat întreaga agendă publică. Problematica socială, pensiile și salariile, politicile fiscale și economice, dar și politică externă, sunt aproape în totalitate apanajul PSD. Iată, Marcel Ciolacu face chiar în aceste zile o vizită externă, se întâlnește cu papa, cu primul ministru al Italiei. Deci se pregătește să devină șeful statului. Nimic nu poate determina PSD-ul să renunțe la candidatura la președinția României.

Pe de altă parte, marja de manevră a PNL este foarte îngustă. În ce zonă a vieții sociale și economice poate lua o decizie partidul lui Nicolae Ciucă? În niciuna. Cuvântul ministerului de Finanțe nu se face auzit decât atunci când Marcel Boloș spune că nu sunt bani.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, se străduiește să transmită mesaje politice, iar ministrul de interne, Cătălin Predoiu își vede de treaba lui, parcă înafara preocupărilor politice. Activitatea miniștrilor Culturii, Educației,  Externele,  Mediul, ba chiar și ministerul Dezvoltării Regionale, nu au impact asupra populației care votează.

PNL este încercuit din toate părțile. În activitatea guvernamentală este umbrit de PSD, în special de primul ministru Ciolacu.

Din punct de vedere doctrinar Alianța Dreapta Unită  acuză PNL de trădarea valorilor de dreapta.

La rândul lui, AUR preferă să se lupte cu cel mai tare, cu PSD, considerând, potrivit sondajelor, că este deja peste partidul lui Nicolae Ciucă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

5 zile până la marea ieftinire, 36 până la marea scumpire

De la 1 august se vor ieftini 14 produse. Este iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu. Nu se ştie cum va respecta vânzătorul din piaţă decizia guvernului. Oricum, măsura este direcţionată către marile magazine. Efectele vor fi nule. Dar poate avea un numit efect din punct de vedere electoral. Nesemnificativ.