Image 1
Image 2

20 ANI DE ADERARE LA NATO

Politicienii s-au întrecut în mesaje la 20 de ani de la aderarea României la NATO

Politicienii s-au întrecut în  mesaje la 20 de ani de la aderarea României la NATO
Vineri, 29 martie, s-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La 29 martie 2004, în prezenţa secretarului de stat al SUA, Colin Powell, prim-ministrul român Adrian Năstase a înaintat oficial instrumentele de aderare a României către Guvernul SUA, care este depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord.

 

Ceremonia a avut loc în “Cash Room” din cadrul Departamentului Trezoreriei al SUA, în Washington, D.C. Acest pas important a marcat intrarea României în NATO în cadrul celui de-al doilea val de extindere de după Războiul Rece, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. În acea zi istorică, preşedintele SUA, George W. Bush, i-a primit pe prim-miniştrii celor şapte naţiuni, împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe peluza de sud a Casei Albe.
În cuvântul de bun venit adresat noilor membri NATO, preşedintele Bush a reamintit că, “atunci când a fost fondată NATO, oamenii din aceste şapte naţiuni erau prizonierii unui imperiu”.
Această etapă importantă a fost urmată, la 2 aprilie, de ridicarea drapelului României la sediul NATO din Bruxelles.

Ciucă: “cea mai bună perioadă din istoria noastră”

NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
În cei 20 de ani de la aderarea României, “numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, subliniază şeful statului, într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială.

 

Iohannis aminteşte că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre.

 

“Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice”, spune şeful statului.”România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor”, arată preşedintele.

 

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj, că perioada scursă de la momentul aderării la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă “cea mai bună perioadă din istoria noastră”, iar ţara noastră este “un aliat de încredere, serios şi responsabil”. “Se împlinesc astăzi 20 de ani de la admiterea României în NATO. Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile. Siguranţa oferită de cea mai mare alianţă militară defensivă din istorie ne-a asigurat cadrul necesar dezvoltării. Indiferent dacă vorbim despre creştere economică sau consolidarea statului de drept, aceşti ani au marcat evoluţii impresionante sub umbrela de securitate a NATO”, a scris Ciucă, pe Facebook.

 

Și prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a transmis un mesaj. “Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele de securitate în zona Mării Negre”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns