Image 1
Image 2

PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ : Cum a devenit greșeala culinara a surorilor Tatin un trend global

Tort de mere caramelizate
Prăjitura răsturnată cu mere și caramel sărat este o reinterpretare modernă a clasicei Tarte Tatin franceze, îmbogățită cu un twist contemporan prin adăugarea caramelului sărat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Originea rețetelor de prăjituri răsturnate, în special a celor cu mere și caramel, este profund înrădăcinată în tradiția culinară a mai multor culturi, dar a devenit populară în America și Europa în secolele 19 și 20. Varianta clasică a prăjiturii răsturnate este Tarte Tatin, o specialitate franceză. Povestea spune că această tartă a fost creată accidental la Hotel Tatin în Lamotte-Beuvron, Franța, de către surorile Stéphanie și Caroline Tatin, la sfârșitul anilor 1800. Încercând să pregătească o tartă tradițională cu mere, Stéphanie a lăsat merele să se gătească prea mult în unt și zahăr, arzându-le. Pentru a salva desertul, a acoperit merele caramelizate cu aluat și a copt totul în cuptor, servindu-l apoi inversat. Rezultatul a fost atât de delicios încât a devenit o rețetă emblematică.

Versiunea cu caramel sărat adaugă o notă modernă acestei tradiții, îmbinând popularitatea recentă a sării de mare ca accent în deserturile dulci. Caramelul sărat, cu contrastul său irezistibil între dulce și sărat, a câștigat teren în gastronomie începând cu anii 2000, devenind o alegere populară pentru deserturi și toppinguri.

Prin urmare, prăjitura răsturnată cu mere și caramel sărat poate fi considerată o evoluție contemporană a unui clasic francez, adaptată pentru palatele moderne care apreciază jocurile de arome complexe.

 

 

Tort de mere caramelizate
Tort de mere caramelizate

 

 

Ingrediente:

Pentru Blat:

2 ouă mari
120 g unt sărat
220 g zahăr brun
60 ml lapte
1 linguriță praf de copt
210 g făină
1/2 linguriță scorțișoară
Sare de mare pentru finisare

 

Pentru Topping și Sos:

3-4 mere, feliate fin
120 g unt sărat
180 g zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță nucșoară
1/4 linguriță cuișoare
2 fiole esență de vanilie

 

Instrucțiuni de Preparare:

Această prăjitură transformă merele de sezon într-un desert de neuitat, combinând un blat aerat vanilat cu mere aromate și un caramel sărat seducător.

Pregătirea Tăvii: Folosește ulei sau unt pentru a unge generos o tavă antiaderentă, ideal rotundă. Așează merele feliate cât mai fin pe fundul tăvii.
Prepararea Caramelului: Într-o cratiță medie, topește untul pe foc mic, adăugând zahărul brun, scorțișoara, nucșoara, vanilia și cuișoarele. Lasă pe foc mediu pentru aproximativ 3 minute, amestecând până sosul se omogenizează și devine catifelat. Varse caramelul în tavă, peste mere.
Coacerea Blatului: Preîncălzește cuptorul la o temperatură ridicată. Mixează untul rămas cu zahărul brun până devine cremos. Încorporează ouăle și laptele, apoi adaugă treptat făina, praful de copt și scorțișoara, amestecând bine. Toarnă compoziția peste merele din tavă.
Coacere: Lasă la cuptor pentru 45 de minute. După coacere, lasă să se răcorească pentru 10 minute. Pregătește o farfurie suficient de mare pentru întoarcerea prăjiturii.
Finalizarea: Cu grijă, răstoarnă prăjitură pe farfurie, lovind ușor fundul tăvii dacă este necesar. Finisează prin a presăra sare de mare peste caramel.

 

Servirea alături de înghețată de vanilie îmbogățește și mai mult experiența gustativă, transformând acest desert într-un adevărat răsfăț.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Rețetă de iaurt făcut în casă

Rețetă de iaurt făcut în casă

Iaurtul, unul dintre cele mai vechi alimente fermentate, a fost descoperit accidental în piei de animale și a devenit popular la nivel mondial datorită beneficiilor sale pentru sănătate, fiind produs și consumat în diferite forme în întreaga lume.

Somon afumat cu maioneză și cartofi copți

Somon afumat cu maioneză și cartofi copți

Această rețetă combină savoarea somonului afumat, cremozitatea maionezei și confortul cartofilor copți, oferind o masă bogată în Omega-3, proteine și fibre, perfectă pentru o experiență culinară nutritivă și delicioasă.