Image 1
Image 2

RECTIFICARE BUGETARĂ

Primarii așteaptă salvarea de la marea rectificare bugetară

De o bună vreme, parcă ne-am obişnuit să-i auzim pe primari, majoritatea lor din comunele judeţului, că sunt insuficienţi banii de la bugetele locale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cele menţionate mai sus au condus în anii anteriori, ca o serie de unităţi administrativ teritoriale să aibă probleme cu asigurarea pentru ultimele două luni din an a fondurilor necesare plăţii salariilor, dar şi a cheltuielilor de funcţionare, chiar dacă prin act normativ s-a impus reducerea acestora.

Dacă în unele comune primarii mai gospodari au căutat să-şi asigure cheltuielile de funcţionare, au lăsat descoperită secţiunea de dezvoltare, fapt cu urmări în ceea ce priveşte întocmirea de proiecte de investiţii pentru perioada următoare, indiferent că am vorbi despre finanţări prin PNRR şi/sau Programul Anghel Saligny, sau fonduri europene.

În insuficienţa banilor, o serie de primării se vor afla în situaţia de a contracta credite, cu toate urmările dezavantajoase ale unor asemenea demersuri.
Cu aproximativ două luni şi jumătate până la sfârşitul anului, am contactat mai mulţi primari pentru a afla modul în care vor reuşi să-şi gospodărească bugetele locale, pentru a afla dacă există ameninţarea de a intra în noul an cu datorii.

Otto Marchiş

Primarul comunei Petreşti a subliniat faptul că, această comună are un număr redus de contribuabili, fiind o comună relativ mică şi cu populaţie în bună parte îmbătrânită. Primarul ne-a spus că are în vedere pentru perioada imediat următoare implementarea a 11 proiecte de investiţii, în bună parte cu cofinanţare. Dacă la capitolul cheltuieli de funcţionare a fost aşa cum a fost până acum, pentru ultimele două luni din an, mai precis pentru salariile aferente lunilor octombrie şi noiembrie, că cele din decembrie se plătesc în ianuarie, nu mai sunt bani. Se aşteaptă rectificarea bugetară pentru ca apoi să se poată face socotelile referitoare la închiderea anului 2023 cu sau fără datorii. Cert este că, până la redactarea acestor rânduri, contribuabilii persoane fizice şi/sau juridice au achitat impozitele şi taxele locale în proporţie de 80%, fiind speranţe ca până la sfârşitul lunii decembrie să se înregistre un grad de încasare de aproximativ 90%.

Gheorghe David

Primarul comunei Moftin, ne-a spus că nu vor fi probleme cu asigurarea banilor de funcţionare şi salarii, dar însemnate sume au fost utilizate pentru cofinanţarea sau susţinerea unor proiecte de investiţii atât de necesare pentru dezvoltare. Rectificarea bugetară ar fi varianta mult dorită şi aşteptată pentru ieşirea din impas. În lipsa banilor nu se poate renunţa la proiectele de investiţii, fapt ce va conduce obligatoriu la contractarea unor credite care vor greva bugetul anului viitor. Cât priveşte încasarea veniturilor proprii, ceea ce înseamnă impozite şi taxe locale, gradul de colectare este de aproximativ 70%, cu speranţa că, până la sfârşit de an, gradul ce colectare să se apropie de 85-90%.

Mihai Ghetina

Primarul comunei Doba, anticipând oarecum întrebările pe care o să i le adresăm, a spus că, rectificarea bugetară a întârziat deja cel puţin o lună şi jumătate. Toate unităţile administrativ teritoriale au nevoie de bani. Deja bugetul este în stare de avarie la capitolul salarii şi cheltuieli de funcţionare. Doar o socoteală sumară arată că, la nivelul comunei este un “minus” de cel puţin 2,5 milioane de lei pentru proiecte de investiţii finanţate prin PNRR şi Programul Anghel Saligy. Indiferent cât va fi suma care va fi alocată prin rectificarea bugetară aşteptată, va fi bine primită. Gradul de realizare/încasare a veniturilor proprii este de aproximativ 72%. Deja a început acţiunea de transmitere a somaţiilor către restanţieri şi către rău platnici, ca apoi să se dispună executările silite.

Vasile Toma

Primarul comunei Batarci ne-a spus că la alcătuirea bugetului s-a ţinut seamă de necesarul de fonduri pentru salarii şi cheltuieli de funcţionare. Acestea sunt asigurate până la sfârşitul anului în curs. Sunt probleme în asigurarea banilor pentru partea de dezvoltare. Comuna Batarci are în atenţie aproximativ 20 de proiecte de investiţii pe diversele programe de finanţare, din care peste 80% necesită cofinanţări. Este greu de spus în acest moment suma necesară pentru a putea cofinanţa. Totul depinde de o serie de factori independenţi de unitatea administrativ teritorială. Până la redactarea acestor rânduri, gradul de încasare a impozitelor şi a taxelor locale aferente anului 2023 este de aproximativ 60%, cu speranţa că până la sfârşitul lunii decembrie, atunci când o serie “stranieri” vor veni în vacanţă, gradul de încasare să fie de 90%, poate chiar mai mult.

Dinu Birtoc

Primarul comunei Călineşti-Oaş a reamintit faptul că, acolo este o situaţie aparte. Consilierii locali nu au votat rectificarea bugetară locală, fiind propuse transferuri de sume de la un capitol la altul de cheltuieli. La acest moment, comuna ar avea nevoie de minim 10 milioane de lei, din cele aproximativ 40 de milioane de lei estimate ca necesar.

Dumitru Pop

Primarul comunei Odoreu ne-a spus din startul dialogului, că aşteaptă rectificarea bugetară. Dacă nu se face rectificarea, ar putea exista probleme cu asigurarea pentru lunile octombrie şi noiembrie a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, dar şi a indemnizaţiilor de handicap. Mai sunt necesari bani pentru cofinanţări de proiecte. Prea puţini bani vor fi asiguraţi până la sfârşit de an din venituri proprii. Gradul de încasare a acestora este 80%.

Daniel Balogh

Primarul comunei Craidorolţ a reuşit să ne surprindă. Spre deosebire de primarii mai sus enumeraţi, interlocutorul ne-a spus că are asiguraţi banii pentru salarii, pentru funcţionare şi o sumă ce se va acorda asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, drept al 13-lea salariu.  Ba mai mult, bugetul dispune şi de sume pentru cofinanţarea unor proiecte de investiţii. Cu toate acestea aşteaptă rectificarea bugetară în speranţa că va putea constitui o rezervă pentru anul viitor, dar dacă nu va fi rectificare bugetară, nu va fi o tragedie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with