Image 1
Image 2

ALEGERI ELECTORALE

Primarii nu prea sunt de acord cu modul în care a fost gândită comasarea alegerilor

Vot-alegeri
Încă din toamna anului 2023, se tot vorbeşte despre numărul mare de scrutinuri la care vom fi convocaţi pe parcursul anului 2024. Aşa cum susţin specialiştii, primul rând de alegeri va fi cel prin care se vor alege europarlamentarii ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. care, vreme de 4 ani, îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Parlamentului Europen, ca reprezentanţi ai României. Tot în acest an expiră mandatele aleşilor locali, fiind vorba despre alegerea primarilor dintr-un tur, alegerea consilierilor locali, apoi alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene şi a consilierilor judeţeni, apoi alegerile parlamentare, nu în ultimul rând, alegerea preşedintelui României. În ceea ce priveşte calendarul alegerilor, s-au purtat numeroase negocieri, mai ales pentru a comasa unele alegeri în dorinţa de a reduce cheltuielile, dar şi pentru a nu plictisi alegătorii, cu atâtea deplasări la secţiile de votare.

Desigur, fiind vorba despre 5 rânduri de alegeri, socotelile privind economiile la bugetul consolidat par să aibă un cuvânt de spus, dar anumiţi analişti politici consideră că demersurile privind comasarea unor alegeri, ar avea miză mult mai mare decât sumele care se vor economisi. Realitatea va confirma sau infirma socotelile analiştilor mai ales. Ceea ce este sigur, asemeni altor competiţii, vor fi învingători şi învinşi în urma alegerilor.

 

Urmare a deciziei de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale, acestea se vor desfăşura pe 9 iunie.
Atunci, alegătorii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi exprima votul democratic pentru desemnarea românilor care, vreme de 4 ani, vor reprezenta România în Parlamentul European.

 

Fiecare formaţiune politică şi-ar dori maximizarea numărului de voturi. Se pare că acesta ar putea fi argumentul organizării pe 9 iunie şi a alegerilor locale, fiind vorba despre alegerea primarilor şi a consilierilor, indiferent că vorbim despre municipii reşedinţe de judeţ, alte municipii, oraşe şi comune. Şi totuşi se naşte o nedumerire. Alegerile locale ar urma să aibă loc în prima decadă a lunii iunie, dar mandatele primarilor şi ale consilierilor în funcţie, vor expira abia la toamnă, mai precis în septembrie.
Chiar se presupune că mandatele ar urma să intre în vigoare abia după data de 27 septembrie. Vreme de mai bine de trei luni de zile, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, indiferent de rang, o să existe primar şi consiliu local în exerciţiu, dar şi primar şi consiliu local desemnat prin vot. Situaţia este fără precedent. Se fac numeroase scenarii mai ales cu referire la neajunsurile acestei situaţii impuse în toamna anului 2020, ca urmare pandemiei de Covid-19.

 

Nu pot fi puşi în drepturi noii aleşi în lipsa unui act legislativ care, se pare că deja este târziu a fi adoptat, cu privire la mandatul aleşilor locali.
Cunoscut fiind faptul că de regulă, se schimbă doar 15-20% din primari, ceilalţi fiind revalidaţi prin votul din iunie, comasat cu cel al europarlamentarelor, nu este exclus ca să se petreacă schimbări majore în ceea ce priveşte componenţa consiliilor locale care vor putea fi constituite abia în luna septembrie, la expirarea mandatului celor care sunt în funcţie.

 

Speculaţiile privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, sunt multiple. Până şi Traian Băsescu, fost preşedinte al României două mandate, spune că acest demers este o păcăleală, unele formaţiuni politice sperând că vor obţine mai multe voturi favorabile.
Desigur, miza este uriaşă, iar speculaţiile vor continua chiar până la toamnă, în luna septembrie, atunci când se vor constitui noile consilii locale, cu aleşii locali din iunie.
Se fac sigur socoteli cu privire la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene şi a consilierilor judeţeni, prezidenţiale, decalate şi acestea pentru luna septembrie, apoi parlamentarele, pentru a fi închis ciclul electoral din acest an.

 

Pentru a avea o imagine asupra modului în care actualii primari privesc decalarea alegerilor locale din septembrie pentru început de iunie ca urmare a comasării şi apoi aşteptarea până la consitituirea noilor consilii local cu primar revalidat sau cu alt primar, am consemnat opiniile celor în funcţie.

 

 

Mihai Ghetina, primarul comunei Doba – PNL, ne-a spus că alegerile din iunie pentru primari şi pentru consiliile locale, se vor considera ca fiind încheiate abia în luna septembrie, când se vor constitui noile consilii locale şi va fi instalat primarul nou sau cel revalidat. Nu este un demers potrivit, să dai oamenilor speranţe, iar apoi să se ştie că mandatul va începe peste câteva luni. Nu este cea mai bună decizie a guvernanţilor de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare.
Alegerile europarlamentare ar fi fost pentru fiecare formaţiune politică un barometru, cu o marjă de eroare nu foarte mare pentru locale. Cu siguranţă, susţine interlocutorul nostru, în septembrie, unele formaţiuni politice ar obţine un scor mai bun, decât în iunie.

 

Incze Ludovic, primarul UDMR al comunei Halmeu, este de părere că lucrurile nu au fost gândite până la capăt de către cei care au optat pentru comasarea alegerilor europarlamentare, cu cele locale. Nu este exclus ca acolo unde actualul primar nu are şanse pentru un nou mandat, sau nu mai candidează, să cheltuiască banii puţin din bugetul pentru această perioadă şi să-l lase pe noul primar şi noul consiliu local, în aşteptarea banilor. Nu este ceva normal ca vreme de câteva luni de zile să ai primar în funcţie şi un altul care aşteaptă să-şi ocupe scaunul.

Gheorghe Jurchiş, primar PSD al comunei Cehal, este de părere că, înainte de a lua decizii privind comasarea unor alegeri, să se fi pus la punct cadrul legislativ, cel valabil din anul 2020, când pandemia de Covind – 19 a forţat şi a modificat lucrurile privind calendarul alegerilor. Cele trei luni de aşteptare a noilor aleşi, ar putea avea efecte emoţionale, unele chiar ar putea degenera în scandaluri locale.
Prin ceea ce  se face acum cu aceste comasări, se creează un precedent care ar putea aduce suprize neplăcute. Legea, indiferent de condiţii, trebuie respectată. Cu siguranţă vor rămâne în funcţie până la final de mandat şi primarii care se vor achita de sarcinile pe care le au, iar cei care din diverse motive vor pierde funcţia, ar putea să intre într-o stare de indiferenţă, de nonactivitate. Câştigătorul nu-şi poate valorifica energia şi adrenalina. Aceste demersuri au la bază mai mult raţionamente politice şi nu neaparat spiritul de economie.

 

Cosmin Ionel Krişan, primar PSD al comunei Pomi, este de părere că nu e bine aşa cum s-a procedat cu privire la comasarea alegerilor. Este greu de anticipat care vor fi rezultatele votului, dar mai ales, rezultatele comasării. Nu poate fi exclus ca în cele aproximativ trei luni cât o să fie primar în funcţie şi primar ales, să se resimtă un blocaj la nivelul administraţiei publice locale.

 

Otto Gheorghe Marchiş, primar UDMR/FDG, al comunei Petreşti, consideră că nu este cea mai bună decizie. Se pare că ceva similar se va întâmpla în acest an şi în Ungaria, cu diferenţa că, această comasare se cunoştea încă din toamna anului 2023. Să se fi luat modelul din Ungaria la acest tur de scrutin?

 

 

 

Vasile Adrian Toma, PNL, primar al comunei Batarci, asemeni altor primari spune că legea trebuie respectată. Primarii, indiferent că vor fi realeşi sau nu, vor fi obligaţi să conducă  destinele unităţilor administrativ teritoriale până la toamnă, când se vor constitui noile consilii locale în urma alegerilor din iunie.
Nu este timp de a opri activitatea din partea celor care nu vor fi realeşi. Comunităţile locale au nevoie de conducători. Speră că obiectivele primarilor care vor fi realeşi, dar şi ale celor noi, să fie dezvoltarea comunităţilor.

 

 

Ioan Mureşan, PNL – primar al comunei Botiz, consideră că este o idee bună comasarea alegerilor. Banii sunt puţini şi nu e cazul a face risipă. Cei care vor pierde alegerile, trebuie să accepte, dar mai ales să înţeleagă opţiunea electoratului. E nevoie de bani, dar sursele şi resursele lipsesc.

 

 

Gheorghe David, PSD, primarul comunei Moftin, este de părere că nu a fost cea mai inspirată decizie comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Demersul ar putea fi în defavoarea comunităţilor locale. Se pierd în acest fel, în multe unităţi administrativ teritoriale, câteva luni, fără a se mai face ceva. Cu siguranţă nu va fi uşor nici pentru alegători să gestioneze 5 buletine de vot. Legislaţia trebuia adaptată condiţiilor concrete. La finallul anului 2023, o serie de primari n-au putut să implementeze unele investiţii, fiind stabilite interdicţii, iar acum, în vreme de vară vor fi în unele comune alte

 

 

 

Florin Ionici, PNL (fost ALDE), primarul comunei Cămărzana, consideră că prin aceste comasări se vor reduce cheltuielile, dacă în fiecare secţie de votare o să fie câte o comisie, în caz contrar este greu de anticipat ce va fi, dar în rest este şi mai greu a face scenarii referitoare la ce se va întâmplat în cele aproximativ 3 luni în care vor fi doi primari şi două consilii locale, în care doar cei în funcţie vor putea lua decizii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with