Image 1
Image 2

ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI

Programe de master didactic

Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al. I. Cuza din Iași și Universitatea de Vest, dar și Politehnica București, după fuziunea cu Universitatea din Pitești, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. au cele mai multe programe de master didactic și/sau alte masterate în domeniul Științelor educației, propuse pentru următorul an universitar. Un proiect de hotărâre privind programele de master acreditate pentru 2024-2025, pus în dezbatere de Ministerul Educației, arată, totodată, că o serie de alte universități medii și mici au, de asemenea, diverse programe de acest tip.

 

Situația programelor de masterat în domeniul didactic/educațional este similară, ca număr, celei din anul universitar în curs. La nivelul studiilor de master în general, la nivelul tuturor programelor propuse de universitățile românești, Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre arată că, la nivel național, capacitatea de școlarizare la nivel de master scade cu 440 de locuri aferente unui număr de opt domenii de studii (4 din structura unor universități de stat și 4 în structura unor universități particulare).
Totodată, un număr de 106 programe de master sunt încadrate în categoria de master profesional. 18 programe de studii din cadrul a 7 domenii intră în lichidare.

 

În ceea ce privește masteratul didactic, amintim că noua Lege a învățământului superior arată (Art. 102) că „formarea inițială pentru ocuparea funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar se realizează în instituțiile de învățământ superior, prin următoarele tipuri de programe”, fiecare cu un număr de credite specific: Programul universitar de formare psihopedagogică pentru învățământul preuniversitar de 30 de credite de studii transferabile ECTS/SECT; Programul de studii universitare de licență în specializarea Educație timpurie, respectiv în specializarea Pedagogia învățământului primar; Programul de studii universitare de masterat didactic de 60 de credite de studii transferabile ECTS/SECT; Programul de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare; Programul de studii postuniversitare de conversie profesională pentru cadre didactice; Programul de studii universitare de masterat didactic integrat de 90 de credite de studii transferabile ECTS/SECT; Programul de studii universitare de masterat de psihopedagogie specială, respectiv programe de studii universitare de masterat în consiliere școlară și în carieră.

 

Potrivit aceluiași articol din Legea 199/2023, „(10) Absolvirea programelor de studii universitare de licență cu dublă specializare, a programului de formare psihopedagogică și a programului de studii universitare de masterat didactic permite accesul absolvenților, potrivit prevederilor legale, la o carieră didactică în învățământul preuniversitar pentru discipline din specializarea/specializările urmate.”

 

CITEȘTE ȘI:

Satu Mare: 75,3% din primarii din judeţul Satu Mare au studii superioare, majoritatea urmate de masterate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with