Image 1
Image 2

DE PRAZNIC, ÎN SATU MARE

Programul episcopilor Iustin și Timotei la sărbătoarea Întâmpinării Domnului

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a anunțat programul celor doi arhierei, Preasfințitul episcop Iustin Sigheteanu și Preasfințitul părinte episcop Timotei Sătmăreanul, pentru praznicul Întâmpinării Domnului. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit informațiilor furnizate de instituția religioasă, vineri, 2 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protopopiatul Vișeu, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al așezământului monahal.

Răspunsurile la strană vor fi oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos”.

 

 

De asemenea, vineri, 2 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului va sluji la biserica din incinta Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Municipiul Satu Mare.

 

 

Semnificația sărbătorii de vineri, 2 februarie

 

 

Dat fiind că Pruncul Iisus a venit pe lume la 25 decembrie, după exact 40 de zile, pe data de 2 februarie a fost adus de Maica Sa la Templu, pentru a fi înfățișat lui Dumnezeu.

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care comemorează momentul în care Hristos este adus la Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.

 

 

După legea iudaică, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia.

Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că această sărbătoare se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.

 

 

Printre autorii care au întocmit Slujbe închinate acestui praznic împărătesc se numără Sfântul Chiril al Ierusalimului, Sfântul Grigorie Teologul, precum şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Dacă la ortodocşi accentul sărbătorii se pune pe prunc, la catolici, pe primul plan stă Fecioara Maria, care a venit la templu pentru curăţirea ei, după lege.

 

Citește și:

Episcopul Timotei a fost alaturi de sătmăreni de sărbătoarea Sfinților Arhangheli

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with