Image 1
Image 2

PROCEDURI MEDICALE

Programul Williams, implementat la Centrul de Zi de pe Ostrovului

Adulții cu dizabilități intelectuale care frecventează Centrul de Zi de pe strada Ostrovului beneficiază de procedurile medicale specifice programului Williams.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul activităților de kinetoterapie realizate la Centrul de zi pentru adulți cu dizabilități intelectuale, începând cu această săptămână este aplicat programul Williams.

 

Acest program reprezintă un complex de exerciții ce are drept obiective îmbunătățirea flexibilității la șolduri și asuplizarea coloanei vertebrale lombare.

Programul se aplică adaptat la nivelul de confort al fiecărui tânăr pentru a asigura o experiență plăcută și pozitivă.

 

 

Programul Williams, cunoscut și ca Școala Spatelui, a fost conceput în 1937 de către chirurgul ortoped din Dallas, dr. Paul C. Williams.

În prima fază a programului Williams se aplică un protocol kinetic ce debutează cu exerciții din decubit dorsal sau întins pe spate. Suprafața de sprijin trebuie să fie dură, fără a deranja însă extremitățile osoase. Pacientul se poate întinde pe un covor sau pe o saltea de fitness.

 

 

Despre Programul Williams pentru durerile lombare

 

 

Scopul mișcărilor din programul Williams este să reducă durerea și să ofere stabilitate zonei lombare.

Durerea lombară, cunoscută și ca durerea de mijloc sau, popular, durerea de „șale”, afectează numeroase persoane în diverse etape ale vieții. Intensitatea și recurența acesteia alterează adesea calitatea vieții, îngreunând desfășurarea activităților de zi cu zi.

 

 

Medicul specialist poate indica, în recuperare, pe lângă un program de fizioterapie sau un tratament medicamentos și kinetoterapia (gimnastica medicală).

Unul din cele mai cunoscute complexe de exerciții de kinetoterapie adresate în special durerilor lombare de cauză necunoscută sau neclară este programul Williams.

 

 

Medicul Paul Williams a publicat principiile programului cu același nume în anul 1937, adresându-se pacienților (bărbați sub 50 de ani și femei sub 40 de ani) care sufereau de durere lombară cronică generată de lordoză.

Lordoza este o deformare a coloanei vertebrale, în care spatele suferă o curbare excesivă, determinând o postură nefirească („spate scobit”).

 

 

Poziția specifică lordozei, de curbare anterioară a pelvisului, a fost asociată de Williams cu o activitate crescută a mușchilor paraspinali, în timp ce curbarea posterioară a pelvisului, cu o activitate scăzută și cu un nivel diminuat al durerii.

 

Citește și:

Copiii nevoiași se pot înscrie la Centrul de Zi de pe strada Ostrovului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with