Image 1
Image 2

SUTE DE PARTICIPANȚI

Proiectul „Călătorim păstrând tradiția”, la ediția a doua

Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, și Casa Corpului Didactic Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a desfășuat cea de-a doua ediție a proiectului „Călătorim păstrând tradiția”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Astfel, miercuri 17 ianuarie 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare a avut loc o expoziție a lucrărilor participante, gala de premiere a concursului și un program artistic oferit de elevii școlilor participante la proiect.

 

Acest proiect își propune revigorarea trecutului, sensibilizarea pentru folclor, credință, sporind deprinderea copiilor prin modalități diverse de exprimare, a tot ce este uman în forme aparent neprețioase, și într-un limbaj accesibil căruia nu-i este necesar un cod special pentru a fi receptat.

 

Prin activitățile educative ce se vor derula, în cadrul acestui proiect, se urmărește să se pună accent în mod special pe educația conform aspirațiilor și aptitudinilor copiilor, pentru păstrarea și conservarea tradițiilor din diferite localități locuite de români, în diferite țări, dorind să-și pună în aplicarea atât inteligența lingvistică, cât și cea muzicală, interpersonală sau cea spațial-artistică.

 

Un specific al județului Satu Mare este multiculturalitatea, astfel că în cadrul acestui proiect s-au trimis lucrări din toate comunitățile județului: cele românești, ungurești, svăbești, ucrainene și rrome.

 

De altfel, Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu a demarat o serie de activități culturale și pentru aducerea unui omagiu poetului nepereche Mihai Eminescu, la 174 de ani de la nașterea sa.

 

Mihai Eminescu a fost omagiat de elevii școlii noastre, prin cântec și poezie, concurs de recitare și ilustrații plastice.

Pentru noi, românii, ziua de 15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale. Imaginea noastră națională, dincolo de hotare, a românilor de pretutindeni se concentrează în jurul poetului nostru național, Mihai Eminescu.

 

Parafrazându-l pe Constantin Noica, care îl numește pe Eminescu, “omul deplin al culturii naționale”, putem afirma cu tărie că marele poet este un reper fundamental, în ceea ce privește istoria noastră, limba, tradițiile, cultura și spiritualitatea românească. 

 

 „Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă”, spunea Mircea Eliade, opera eminesciană având acel fior ce străbate sufletul fiecăruia dintre noi cu fiecare vers, dar și rădăcini adânc înfipte în universalitate”, a precizat prof. Seucea Ramona Anca.

Citește și:

Sute de copii din Negrești au marcat 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns