Image 1
Image 2
Acasa

Psihologul şi psihoterapeutul Petra Lohan, despre cum se poate trata depresia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Despre cum poate fi tratată depresia, una dintre afecţiunile tot mai des întânite în rândul populaţiei, aflăm pe larg de la psihologul clinician şi psihoterapeutul Petra Lohan de la Clinica Menta Life din Satu Mare. În cele ce urmează prezentăm câteva aspecte importante semnalate.

Tratamentul cognitiv-comportamental al depresiei este o formă de terapie foarte structurată, practică şi eficientă pentru cazurile de depresie.

Această formă de terapie tratează depresia prin identificarea şi abordarea acelor compor-tamente şi tipare de gândire care cauzează şi menţin depresia. Terapia vizează gândurile şi comportamentele dumneavoastră din prezent, de aici şi acum. Împreună cu terapeutul, veţi examina modul în care anumite acţiuni (sau lipsa unor acţiuni) pot contribui la starea dumneavoastră de bine sau de rău. Există acţiuni care vă pot ajuta să vă simţiţi mai bine, deîndată ce începeţi să le efectuaţi. Împreună cu terapeutul dumneavoastră, veţi examina şi stilurile de gândire negative şi nerealiste care vă fac să vă simţiţi deprimat. Terapia vă oferă instrumentele care vă ajută să gândiţi mai realist şi să vă şi simţiţi bine.

În terapia cognitiv-comportamentală, împreună cu terapeutul, vă veţi identifica întâi simptomele şi gradul lor de severitate. Veţi fi rugat să completaţi fişe şi chestionare standardizate prin care se pot măsura ştiinţific simptomele dumneavoastră. În primele şedinţe, veţi fi rugat să vă stabiliţi anumite scopuri pe care doriţi să le atingeţi – de exemplu, dezvoltarea stimei de sine, îmbunătăţirea stilului de comunicare, reducerea timidităţii, reducerea lipsei de speranţă sau a singurătăţii. Împreună cu terapeutul dumneavoastră veţi monitoriza progresul în cadrul terapiei, comparând scorurile la evaluările iniţiale cu cele obţinute ulterior, pe măsură ce vă apropiaţi de scopurile stabilite.

Numeroase cercetări efectuate la universităţi de prestigiu din lume au demonstrat că pentru tratamentul depresiei majore, terapia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă ca intervenţia medicamentoasă. Mai mult decât atât, majoritatea pacienţilor care beneficiază de terapie cognitiv-comportamentală continuă să aibă o dispoziţie mai bună şi la 2 ani după terminarea intervenţiei. În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale, ne propunem nu doar să vă reducem simptomatologia, ci şi să vă învăţăm cum să împiedicaţi reinstalarea simptomelor în viitor.

Există mai multe medicamente care s-au dovedit eficiente în tratamentul depresiei. Tratamentul medicamentos îşi dezvoltă efectul în organism după 2-4 săptămâni. Unele medicamente pot avea efecte secundare negative, dar aceste efecte secundare pot fi temporare şi pot să dispară în timp sau pot fi ameliorate prin administrarea concomitentă cu alte medi-camente.

Intervenţia cognitiv-comportamentală necesită participarea dumneavoastră activă. În prima etapă a terapiei, terapeutul vă poate ruga să veniţi de două ori pe săptămână, până când simptomele dumneavoastră se vor ameliora. Veţi fi rugat să completaţi fişe cu ajutorul cărora se evaluează depresia, anxietatea şi alte probleme pe care le-aţi putea avea, şi să citiţi materiale specifice legate de depresie şi de tratamentul acesteia. În plus, terapeutul vă poate solicita mai târziu, sau la interval săptămânal, să completaţi fişe pentru evaluarea depresiei şi a altor probleme care pot deveni aspecte importante abordate în cadrul terapiei. De asemenea, veţi primi teme de casă care să vă ajute să schimbaţi anumite compor-tamente, stiluri de gândire, relaţii.

Deşi mulţi pacienţi diag-nosticaţi cu depresie sunt neîncrezători în şansele de ameliorare a afecţiunii, şansele sunt favorabile ca depresia dumneavoastră să fie redusă în mod semnificativ în urma acestui tratament.

Vă doresc multă sănătate!

Petra Lohan, psiholog clinician şi psihoterapeut
Clinica  Medicală MentaLife

Ne pasă, ascultăm, oferim.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns