Image 1
Image 2

RĂZBOIUL CONTINUĂ

Putin ordonă extinderea armatei ruse

La mai bine de un an și jumătate de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o nouă creștere a dimensiunii armatei sale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În viitor, numărul forțelor armate urmează să fie majorat la aproximativ 1,32 milioane, potrivit unui decret publicat vineri 1 decembrie de Kremlin. Aceasta ar fi o creștere suplimentară de 170.000 de soldați și conscriși, după ce Putin a ordonat o creștere a forțelor armate ruse la 1,15 milioane de oameni doar în vara lui 2022.

 

Între timp, Ministerul rus al Apărării a contracarat imediat temerile populației că ar putea fi planificat un nou val de mobilizare. „Nu este planificată mobilizarea”, a spus autoritatea. În schimb, accentul este pus pe cetățenii ruși care se înscriu voluntar în armată.

 

Ucraina  aruncă în aer două trenuri în Rusia 

 

Potrivit rapoartelor presei ucrainene, serviciul secret ucrainean SBU a efectuat două atacuri asupra trenurilor de marfă rusești în Siberia. Scopul a fost să arunce în aer trenuri încărcate cu combustibil pe linia principală Baikal-Amur, o linie de cale ferată care merge din sud-estul Siberiei până la Oceanul Pacific din Orientul Îndepărtat al Rusiei, au informat Ukrayinska Pravda și alte agenții de presă.

 

Presa a citat surse anonime din agențiile ucrainene de aplicare a legii. Acesta a fost și cazul atacurilor anterioare din Rusia. Inițial nu a existat nicio confirmare din partea SBU.
Prima explozie a avut loc joi dimineața în tunelul Severomuisk din Republica Rusă Buriația – cel mai lung pasaj subteran din Rusia, cu peste 15 kilometri – și a provocat un incendiu care a durat câteva ore să se stingă, au informat agențiile de presă ruse. A doua explozie a avut loc câteva ore mai târziu, când un alt tren care transporta combustibil a traversat un pod de 35 de metri înălțime peste o râpă, a informat presa ucraineană.

 

Rusia construiește nave kamikaze de război fără pilot 

 

Potrivit informațiilor britanice, Rusia lucrează din ce în ce mai mult la construcția de nave kamikaze fără pilot pentru a fi utilizate în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Șeful companiei de arme KMZ, Mihail Danilenko, a anunțat recent că ambarcațiunile cu drone vor fi testate în cadrul „operațiunii militare speciale”, așa cum se numește războiul în Rusia, în vederea începerii producției de serie în 2024, a anunțat Ministerul Britanic. al Apărării a anunțat vineri. Ambarcațiunile ar putea transporta până la 600 de kilograme de muniție, a spus Danilenko.

 

Ucraina a folosit în mod repetat nave fără pilot care seamănă cu bărci cu motor încărcate cu explozibili împotriva țintelor rusești din Marea Neagră sau în porturile peninsulei anexate Crimeea. Arma a devenit o capacitate cheie în domeniul maritim în mâinile forțelor armate ucrainene, a spus la Londra.

 

Germania va începe negocierile de aderare a Ucrainei la UE

 

Cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un apel telefonic că Germania se va pronunța în favoarea începerii negocierilor de aderare la UE la summitul UE din decembrie. Acest lucru este anunțat de purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit. Acest lucru este încă controversat în rândul celor 27 de state UE. Scholz i-a mai promis lui Zelenski ajutor militar suplimentar. Ambii au convenit să continue schimbul „și în vederea sprijinirii globale pentru o soluție de pace”.

 

Putin scoate din circulație o firmă germană  

 

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o nouă structură operațională pentru aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, forțând astfel principalul acționar german Fraport să renunțe la afaceri. Fraport deținea 25% din compania de operare anterioară. Putin a justificat mișcarea cu „acțiuni neprietenoase ale unor state străine și organizații internaționale”, conform decretului său publicat vineri seară.

 

Elveția preia sancțiunile UE  blocând conturile rușilor din băncile elevețiene

 

Activele blocate de Elveția în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei au crescut ușor în decurs de un an. Potrivit unei estimări preliminare, active în valoare de 7,7 miliarde de franci au fost înghețate recent, după cum a declarat vineri Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (Seco). Acum un an era de 7,5 miliarde de franci. Este dificil de dat un număr exact, deoarece persoane noi sunt în mod constant adăugate sau eliminate din lista de sancțiuni, ceea ce înseamnă că activele suplimentare trebuie înghețate sau eliberate. O cifră mai precisă este așteptată la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024, când băncile elvețiene raportează guvernului.

 

Elveția preia sancțiunile Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Cu toate acestea, țara se află sub presiune internațională pentru a identifica și bloca mai rapid activele rușilor sancționați. Confiscarea activelor private rusești pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei nu este permisă în Elveția. În februarie, guvernul a luat poziția că o astfel de măsură ar contrazice constituția federală.

 

Ucraina raportează  că a doborât 18 drone rusești  din 25  și vrea să extindă fortificațiile de-a lungul întregului front

 

Armata ucraineană spune că a doborât 18 din 25 de drone în timpul atacurilor rusești din timpul nopții. Forțele aeriene au mai spus că una dintre cele două rachete de croazieră a fost distrusă.

 

Proiectilele au fost trase din sud-vestul Rusiei și din Crimeea. Atacurile au vizat în principal ținte din estul și sudul Ucrainei. Inițial nu s-au raportat victime sau pagube.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat construirea accelerată de adăposturi și fortificații de-a lungul tuturor sectoarelor frontului. „Prioritatea este evidentă”, a spus el în adresa sa video zilnică de joi seară. Construcția unor astfel de instalații a fost discutată cu ministrul apărării și cu oficiali militari de frunte. Cel mai recent, un număr de observatori au declarat că contraofensiva ucraineană a eșuat. Accentul pus pe construcția de cetăți este un indiciu că conducerea de la Kiev se concentrează acum pe apărare.

 

Pe lângă zonele contestate de pe front, Zelensky a cerut și mai multă securitate în școli. Acolo ar trebui construite adăposturi. În acest context, el a relatat despre o vizită la o școală din orașul Harkiv, din estul Ucrainei, care se află în incinta metroului. Zelensky a vorbit despre un proiect de succes, deoarece metroul era ferit de atacurile rusești.

 

Rusia spune că va ataca aprovizionarea cu energie a Ucrainei

 

Potrivit propriilor declarații, SUA presupune că Rusia va ataca în mod specific infrastructura energetică centrală a Ucrainei în timpul iernii. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a spus că lucrează cu guvernul de la Kiev pentru a se pregăti pentru acest lucru. Aceasta include livrarea de consumabile și echipamente, de exemplu pentru a asigura alimentarea cu energie electrică. Nu există nicio declarație rusă.

 

La școlile din Rusia copiii învață să facă grenade

 

Potrivit rapoartelor presei, elevii unei școli din republica rusă Tatarstan fac părți din obuze de artilerie pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ca parte a unui grup de lucru. „Ceea ce la prima vedere arată ca o jucărie pentru copil îndeplinește o funcție foarte importantă – stabilizatorii ajută grenada să zboare direct către țintă, fără ca aceasta să se răstoarne în aer”, a relatat corespondentul televiziunii locale despre lecție. Publicul independent „Moscow Times” a raportat, de asemenea, despre caz la nivel național, joi.

 

În plus, la școală sunt produse și garouri pentru legarea rănilor care sângerează puternic și recipiente pentru fiole pentru ameliorarea durerii, potrivit raportului. Șabloanele sunt produse într-o imprimantă 3D la centrul local de agrement pentru copii din orășelul Mamadysh, la 170 de kilometri est de mega orașul Kazan.

 

Ucraina numără clădirile distruse: 170 000

 

Potrivit informațiilor ucrainene, peste 170.000 de clădiri din țara atacată au fost avariate sau distruse ca urmare a invaziei ruse, care se desfășoară de mai bine de 21 de luni. Acest lucru a declarat președintele comisiei parlamentare pentru dezvoltare regională și urbanism din Kiev, Olena Schaliuk, după cum a informat agenția de presă ucraineană Ukrinform vineri dimineață.

 

În consecință, politicianul a scris pe blogul agenției: „Conform estimărilor preliminare ale Universității de Economie din Kiev, peste 170.000 de clădiri au fost avariate sau distruse de ostilități până acum.” Aceasta include peste 20.000 de clădiri rezidențiale.

 

Putin va ține o conferință de presă anuală pe 14 decembrie

 

Potrivit informațiilor oficiale, președintele rus Vladimir Putin va susține atât principala sa conferință de presă anuală, cât și audiența tradițională TV cu poporul rus pe 14 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat joi că Putin va face bilanțul anului trecut. Este primul eveniment de acest gen de când Putin și-a lansat războiul de agresiune împotriva Ucrainei în urmă cu mai bine de 21 de luni.

 

Conferințele de presă anuale și consultările televizate pentru cetățeni sunt o tradiție în Kremlin. Conferința de presă pentru jurnaliști are loc pentru a 18-a oară sub Putin, iar consultația televizată își sărbătorește cea de-a 15-a ediție. Cu toate acestea, în trecut, cele două evenimente care durau câteva ore la care Putin se prezintă publicului au fost de obicei desfășurate separat. Au fost fuzionate abia în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns