Image 1
Image 2

PROGRAM LITURGIC

Racla cu părticele din moaștele Sfântului Nectarie și ale Sfântului Spiridon va fi adusă la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare

Două concerte extraordinare de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului
Joi, 9 noiembrie 2023, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli, la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din municipiul Satu Mare, de la ora 16.00 va avea loc o ceremonie dedicată aducerii unor părticele din moștele sfântului Nectarie și ale sfântului Spiridon.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Astfel, credincioșii sătmăreni și nu numai vor putea să participe la programul religios ce implică citirea acatistelor celor doi sfinți tămăduitori și grabnic ajutători și totodată să se închine la racla cu părticele din cinstitele lor moaște.

 

 

 

Din viața Sfântului Nectarie

 

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, noul făcător de minuni (†1920), s-a născut la 1 octombrie 1864, în Silivria, un orăşel din provincia Tracia, în nordul Greciei.

 

Părinţii săi, deşi foarte săraci, erau nişte creştini devotaţi şi evla­vioşi. La Botez a primit numele Anastasie. Pe când avea 20 de ani, povăţuit de Duhul Sfânt, a mers în insula Hios, unde a fost învăţător. După câteva luni a intrat în monahism sub numele de Lazăr, apoi la scurt timp a fost hirotonit diacon, primind numele de Nectarie. În 1886 a fost hirotonit la Alexandria preot, apoi episcop. La 15 ianuarie 1889, Patriarhul Sofronie l-a făcut Mitropolit de Pentapole. Vreme de mai mulţi ani, Sfântul Nectarie a slujit în Biserica „Sfântul Nicolae” din oraşul Cairo.

 

În taina inimii sale, fericitul ierarh Nectarie era un adevărat isihast și un mare lucrător al rugăciunii lui Iisus, care îi dădea multă pace, bucurie, blândețe și îndelungă răbdare.

 

A fost invidiat pentru smerenia sa de ceilalţi ierarhi din Egipt şi a fost izgonit pe nedrept din scaunul său. A construit între 1904 și 1907 o frumoasă mănăstire de călugăriţe în insula Eghina. Sfântul Nectarie a murit de cancer şi, de atunci, el îi vindecă de această boală necruţătoare pe toţi cei care se roagă cu evlavie lui Dumnezeu.

 

După aproape două luni de suferință, Sfântul Nectarie și-a dat sufletul cu pace în mâinile lui Hristos, la 8 noiembrie 1920, izbăvindu-se de toate ispitele acestei vieți, pentru care s-a învrednicit să se numere în ceata Sfinților lui Dumnezeu.

 

Ucenicii săi, după ce l-au plâns mult, l-au înmormântat, după rânduială, în biserica zidită de el.

 

Fragmente din sfintele sale moaşte se află şi în România, la Catedrala Patriarhală, precum şi la Mănăstirea „Radu Vodă” din Bucureşti.

 

Cu rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

 

 

Tropar, glasul 1:

„Pe cel născut în Silivria şi ocrotitorul Eghinei, pe acela ce s-a arătat în vremurile din urmă prieten adevărat al virtuţii, pe Sfântul Ierarh Nectarie să-l cinstim cei credincioşi ca pe un Dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, că izvorăşte bogate vindecări celor ce cu evlavie strigă: Slavă lui Hristos, Celui Ce te-a proslăvit! Slavă Celui Ce minunat te-a arătat! Slavă Celui Ce prin tine lucrează tuturor tămăduiri!”

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with