Image 1
Image 2

Cine invocă anticipatele?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă greu.
O primă intervenţie a avut preşedintele când se discuta despre procentul cu care ar fi trebuit majorate pensiile. PSD avansa un procent de circa 10%, PNL spunea că bugetul nu permite, iar preşedintele a plusat avansând 15-16 procente. PSD, foarte sensibil când vine vorba de promisiuni, s-a supărat. Social-democraţii au monopol pe promisiuni cu impact electoral. Liberalii încearcă să-i ajungă din urmă, dar sunt timizi, ineficienţi.
Un exemplu extrem este promisiunea acordării unei zile libere celor care îşi aniversează ziua de naştere. Slab, foarte slabă promisiune. Promiţi să dai ceva ce deja omul are. Noua intervenţie a preşedintelui are un efect de rachetă cu rază lungă de acţiune. În timp ce Marcel Ciolacu îşi pregăteşte terenul pentru preluarea funcţiei de prim ministru, preşedintele, neîntrebat de nimeni, iese la rampă şi declară că la momentul rotativei, în luna mai, va primi propunerile partidelor, va analiza şi va desemna un candidat pentru formarea guvernului.
Nu numai că nu a pomenit numele lui Marcel Ciolacu, dar a şi aruncat o vorbă grea, jignitoare: “Pe unii îi iau gura pe dinainte.” Se referea la Marcel Ciolacu. Drept răspuns, liderul PSD readuce în discuţie organizarea de alegeri anticipate. Semnalul dat, toată armata PSD se aliniază în spatele şefului.
Este greu de prevăzut ce s-ar putea întâmpla în cazul în care PSD se supără şi iese de la guvernare. Declanşarea procesului de organizare de alegeri parlamentare înainte de termen este foarte greu de pus în practică din cauza legislaţiei.
De 30 de ani se tot discută de alegeri parlamentare anticipate, dar nu s-au putut organiza niciodată. Guvernul propus trebuie să cadă de trei ori în parlament, se dizolvă parlamentul, iar când totul este gata vin alegerile la timp.
Alegerile anticipate fiind excluse, nu înseamnă că ameninţarea cu anticipatele nu este o armă politică redutabilă. Dacă PSD iese de la guvernare, se va face vinovat de destabilizarea ţării.
Ceea ce PSD poate face ca partid de opoziţie, poate face şi fiind la guvernare: să atace mereu şi mereu PNL-ul. Aşa cum o şi face. La fel procedează şi PNL. Ori de câte ori are ocazia, orice liberal se plânge de colaborarea cu social-democraţii.
Încuscrirea asta de nevoie dăunează grav ambelor partide. Liberalii conservatori consideră că este un compromis inacceptabil o colaborare guvernamentală cu un partid de stânga. În consecinţă, Ludovic Orban a desprins un grup de eliberali şi a format partidul “Forţa Dreptei”. La rândul lui, fostul premier Florin Cîţu critică necontenit politicile populiste, stângiste ale PSD-ului. În tot PNL-ul se simte un disconfort doctrinar. Dar liberalii nu au altă soluţie. Intrarea PNL în opoziţie este inacceptabilă din cauza preşedintelui Iohannis care nu poate fi lăsat singur în faţa unui guvern PSD.
Anomalia politică provine şi din faptul că nici PSD nu poate forma un guvern fără PNL. O alianţă PSD-USR este de domeniului imposibilului, iar despre o alianţă cu AUR în acest moment nu poate fi vorba.
Pe de o parte şi AUR ar refuza să intre la guvernare cu PSD, pe de altă parte PSD nu-şi poate permite o alianţă cu un partid care trece în Europa drept extremist.
Toate formaţiunile politice actuale joacă la ofsaid. Nici măcar la nivel local nu se poartă alianţele dintre partidele diametral opuse. Scena politică, aşa cum arată după alegerile din 2020, este blocată.
Preşedintele Iohannis nu a înţeles că singura coaliţie conformă cu orientarea politică a partidelor parlamentară era PNL-USR-UDMR.
Cel ce a spart-o este Florin Cîţu, dar vina moral-politică o poartă preşedintele Iohannis. Dacă PSD va ieşi de la guvernare, vina de asemenea o va purta preşedintele.
Este o povară care este obligat să o suporte datorită prevederilor constituţionale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with