Image 1
Image 2

ASOCIAȚIA ENERGIE INTELIGENTĂ

Registrul Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România a fost finalizat

Registrul Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România a fost finalizat
Asociaţia Energia Inteligentă prezintă acțiunile realizate în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice, încheiat în toamna anului trecut cu Ministerul Energiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La eveniment, în cadrul căruia vor fi reprezentate rezultatele proiectului “Case cu căldură”, a participat şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

 

“Registrul Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România a fost finalizat. Pentru prima data în ultimii ani a fost făcută inventarierea locuinţelor care nu sunt racordate la reţeaua de energie electrică, iar pe baza datelor transmise de către consiliile judeţene a fost realizată o statistică oficială care va fi prezentată în cadrul evenimentului alături de măsurile care pot fi luate pentru a se ajunge la dezideratul de 0 locuinţe fără energie electrică”, subliniază reprezentanţii Asociaţiei.

 

 

 

Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice, semnat între Ministerul Energiei şi Asociaţia Energia Inteligentă, a fost lansat în noiembrie 2023.

 

 

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţau la acea dată că în cadrul parteneriatului va fi derula proiectul “Case cu căldură” care să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuinţelor.

 

 

În acelaşi timp, prin proiectul menţionat se dorea evidenţierea nevoii de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

 

 

La finalul lunii trecute, Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) anunța că România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel naţional. Astfel, România va primi 9,25% (6 miliarde de euro) din pachetul de finanţare în valoare de 65 miliarde euro al Fondului Social pentru Climă, disponibil în perioada 2026-2032.

 

 

“Instrumentul de finanţare este menit să atenueze potenţialele efecte negative asupra gospodăriilor generate de introducerea mecanismului de taxare a carbonului ETS 2. Acest nou mecanism de taxare a combustibililor fosili folosiţi pentru încălzirea locuinţelor şi în transportul rutier va fi aplicat în UE din 2027. Fondurile vor trebui utilizate pentru investiţii care să sprijine grupurile vulnerabile, cetăţenii aflaţi în sărăcie energetică sau de transport”, semnalează Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), iniţiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), într-un raport privind efectele aplicării ETS 2 asupra ţărilor din regiune, publicat vineri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with