
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, pornesc de la observația individuală și până la exmatriculare, potrivit sursei citate.
În lege se arată că „pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unității de învățământ, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online.”
Articolul 107 – „(2) Analiza disciplinară poate fi inițiată de personalul școlar în urma unei încălcări a regulamentelor unității de învățământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevului. Elevul și părinții/tutorii legali sunt informați cu privire la natura încălcării și sunt convocați la o întâlnire formală.”
Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Articolul 107 – „(5) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt: a) observație individuală; b) mustrare scrisă; c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; f) preavizul de exmatriculare; g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ; h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ; i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.”
Toate sancțiunile aplicate se comunică în scris elevilor și părinților. Este interzisă mustrarea în fața clasei.
CITEȘTE ȘI:
Profituri considerabile pentru băncile europene în Rusia, în ciuda sancțiunilor
Fii primul care comentează