Image 1
Image 2

SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII LA SATU MARE: Plimbări cu caiace, ciclism, lansări de zmeie, ecologizare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul ecologic “16-22 Septembrie – Săptămâna Mobilităţii Europene”, având ca deviză în acest an “Economiseşte energia!”, a fost marcat la Satu Mare printr-o amplă manifestare organizată de Asociaţia Ecologică şi Umanitară Copacul vieţii Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului), Unitatea Administrativ Teritorială Vetiş, Asociaţia CaiacSmile Satu Mare şi firma Botiş Recycling SRL.

Activităţile dedicate acestui eveniment s-au realizat în ziua de 20 septembrie, în cadrul proiectului ReCoNnect – Research Communication for active learning, proiect aprobat de Comisia Europeană în programul HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01, sub egida Nopţii Cercetătorilor Europeni 2023, în scopul conştientizării cetăţenilor cu privire la necesitatea utilizării mijloacelor de transport alternativ: mersul pe jos, cu bicicletele, cu caiacele, şi de ce nu deplasarea cu balon cu aer cald pentru a contribui împreună la asigurarea unui mediu cu un aer curat şi sănătos.

Deplasări cu caiace, marş ciclist, mers pe jos şi ecologizare

Totodată, manifestările sunt cuprinse în proiectul implementat de Primăria Vetiş şi care are ca obiectiv promovarea importanţei producerii şi utilizării energiilor regenerabile, precum şi în programul de educaţie ecologică ,,Fii TU schimbarea, pentru TINE, pentru NOI, pentru un VIITOR VERDE!” Ediţia III implementat de Asociaţia Copacul Vieţii.
Pentru a marca acest eveniment, în intervalul orar 15.00-19.00 s-au desfăşurat o serie de activităţi.
Deplasările cu caiacele pe Someş a fost una dintre ele, acţiune condusă de Asociaţia Caiac Smile la care au participat 45 de caiacişti de la: Şcoala Gimnazială Viile Satu Mare şi Cărăşeu, Colegiile Naţionale Ioan Slavici şi Mihai Eminescu, Liceul Teoretic George Pop de Băseşti.
Marşul ciclist, devenit deja tradiţional, a reunit participarea cetăţenilor şi a 70 de elevi şi profesori însoţitori de la: Liceul Teologic Romano Catolic Hám Janos, Colegiile Naţionale Ioan Slavici şi Mihai Eminescu, Liceul Teoretic George Pop de Băseşti, Şcolile Gimnaziale Vasile Lucaciu, Lucian Blaga şi Octavian Goga, şi Casa de copii Ştefania din Oar.
La deplasarea pe jos s-au înscris 28 de elevi şi profesori însoţitori de la Şcoala Gimnazială Beltiug, precum şi 10 de la Şcoala Gimnazială Odoreu.
Nu a lipsit acţiunea de ecologizare, ea având loc în localitatea Vetiş, efectuată de către un grup de 65 de elevi şi profesori coordonatori de la Şcoala Gimnazială din Vetiş.
Începând cu ora 17.00 pe terenul de fotbal din localitatea amintită au continuat activităţile cu participarea a peste 350 de persoane.
La festivitate s-a remarcat prezenţa primarului Iuliu Ilyés, a viceprimarului Daniel Codrea şi a consilierilor locali, a lui Hudácskó Gyöngyi, directorul Şcolii Gimnaziale din Vetiş şi a managerului firmei Botiş Recycling, Cristian Botiş.
Din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au participat Sanda Nicoleta Brişan – conferenţiar universitar, prodecanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, şi Carmen Roba, cercetător ştiinţific 2.
După prezentarea importanţei evenimentului precum şi a programului detaliat de către Elisabeta Békéssy – preşedintele asociaţiei Copacul Vieţii, cei prezenţi au fost salutaţi de edilul comunei Vetiş, Iuliu Ilyés, urm]nd să ia cuvântul Sanda Nicoleta Brişan – conferenţiar universitar, prodecanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

Zumba, lansări de zmeie, plimbări cu balonul

Primele 10 minute din program au fost dedicate apoi mişcării, cei prezenţi au intrat în ritm de zumba şi au încins atmosfera cu sprijinul Annamariei Hotca, instructor.
A urmat un mic moment artistic susţinut de către majoretele de la Şcoala Gimnazială Vetiş.
Următoarele unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar au pregătit în perioada premergătoare evenimentului zmeie din deşeuri reciclabile pe care le-au lansat împreună cu părinţii şi cadrele didactice însoţitoare: Grădiniţa cu Program prelungit Păpădia, Draga mea, Nr. 6, Voinicelul, Castelul Fermecat, clasa pregătitoare de la Liceul German Johann Ettinger şi Centrul Multifuncţional Alter Ego.
În paralel cu lansările de zmeie, roboţeii au oferit clipe memorabile participanţilor, la fel şi echipa de la Tiszaujváros Ungaria care cu sprijinul firmei Botiş Recycling au oferit tuturor participanţilor în premieră acolo la Vetiş, oportunitatea deplasării cu balonul cu aer cald pentru a admira de la înălţimea de 30 de metri minunatul peisaj oferit de localitatea Vetiş şi de împrejurimi.
Pe parcursul activităţilor care s-au desfăşurat, cu sprijinul primăriei Vetiş şi a producătorilor sătmăreni din Agriş, Bercu şi Ciumeşti, participanţii la eveniment au servit câte un sandviş iar pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase au savurat gustul minunat al fructelor din expoziţia pregătită de către organizatori.
Participanţii la eveniment s-au bucurat deplin de mirajul unei lumi plină de bucurie, feerie şi adrenalină generată de diversitatea şi în acelaşi timp unicitatea activităţilor oferite de organizatori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with