A fost prezentată din nou lucrarea “Noi umblăm să colindăm” a lui Dan Variu
Sâmbătă seară Sala Filarmonicii a fost arhiplină la Concertul extraordinar de colinde oferit Ansamblul de muzică tradiţională românească “Icoane”, condus de Ioan Bocşa, şi Corul Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca, dirijat de Cornel Groza.
Programul a fost structurat în trei părţi. Prima a fostdedicată colindului tradiţional, ilustrat în interpretările Ansamblului “Icoane”.Arhaismul colindelor aduse pe scenă de membrii acestuia a creat o atmosferă copleşitoare, foarte departe de comercialismul care sufocă de ceva timp sărbătorile Crăciunului. Domnul Bocşa a vorbit publicului despre tradiţia autentică a colindului şi ansamblul coordonat de dânsul a ilustrat-o în cel mai pozitiv mod cu putinţă-
Au urmat prelucrări corale ale temelor consacrate de Crăciun, cântate de Corul filarmonicii clujene. Cântate foarte aplicat, prea bine chiar, încât în contrast cu ceea ce ne-au oferit cei din “Icoane” piesele acestea lucrate fin de compozitori au părut stoarse de sevă, piese de muzeu mai degrabă decât produse ale unei trăiri autentice.
În cea de a treia parte sătmărenii au ascultat, unii pentru a doua oară, o lucrare cu totul deosebită, scrisă de sătmăreanul Dan Variu: “Noi umblăm să colindăm…”, o prelucrare savantă în mai multe stiluri din istoria muzicii a unui colind străvechi cules şi publicat de Bela Bartok în 1915. Piesa creează un univers polifonic aparte, plin de surprize, şi poate era mai bine ca mecanismul ei să nu fie explicat înainte. La premiera din 2011 efectul surprizelor gândite de compozitor a fost foarte puternic, schimbările de registru şi intrarea grupurilor corale amplasate în mai multe locuri din sală provocând chiar exclamaţii uimite. Acum, când lumea ştia la ce să se aştepte, a fost altfel. Un lucru e sigur însă: piesa va avea mereu succes la noi.
“Noi umblăm să colindăm…” a pornit de la ideea de a crea o imagine sonoră a sărbătorilor actuale de Craciun, cu repertoriul lor specific şi influenţele pe care le-au resimţit în ultimele decenii. Punctul de plecare al acestei lucrări a fost colinda „Pă cel plai de munte” din Grădişte (Hunedoara), culeasă de Bela Bartok în colecţia „Melodien der rumänichen colinde”, colindă ce străbate întreaga lucrare. Dan Variu a studiat compoziţia la Conservatorul clujean cu Hans Peter Turk şi Cornel Ţăranu. Este şi membru al Corului Filarmonicii “Transilvania” şi a mai compus cantata “La bulciugu mirelui”, inspirată de un cântec oşenesc.
2 comentarii
Daaaaaa petele de igrasie, vizibile de ani de zile,pe peretele din spatele scenei, oare cine s-ar cuveni sa le vada?.Nu este deajuns un spectacol artistic de valoare daca in spate ai un perete decorat de pete.Dar romanuilui ii bine si asa.
Un concert extraordinar, care iti inalta sufletul si te duce cu gandul la colindul stramosesc. O seara regala, de o calitate de exceptie cum rar se vede in orasul nostru. Felicitari artistilor si multumim organizatorilor pentru aceasta seara de neuitat !