Image 1
Image 2

UDMR SATU MARE

Satu Mare primește bani pentru o parcare supraetajată

      Joi, 28 decembrie, la sediul UDMR din Satu Mare, a fost convocată o conferinţă de presă, ultima din acest an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Iniţial Pataki Csaba, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a anunțat că va fi prezentat un bilanţ. Lucrurile au fost clarificate de către Kereskenyi Gabor, preşedintele UDMR a organizaţiei municipale, primarul reşedinţei de judeţ, cel care a vorbit doar despre o etapă parcursă.

 

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că, această întâlnire cu presa înainte de încheierea anului 2023, are doar rolul de a informa sătmărenii asupra unor aspect importante de ordin edilitar-gospodăresc, de a da o serie de răspunsuri pe care sătmărenii le aşteaptă de la aleşii locali şi de la parlamentari.

 

Alături de cei doi menţionaţi mai sus, implicaţi în activităţi de ordin edilitar – gospodăresc – gospodărirea şi administrarea judeţului, fiind vorba despre Pataki Csaba şi administrarea – gospodărirea municipiului Satu Mare – primarul Kereskenyi, au mai participat subprefectul Altfatter Tamas, senatorul UDMR Turos Lorand, deputaţii UDMR Nagy Szabolcs şi Magyar Lorand.

Primul care a luat cuvântul după deschiderea conferinţei de presă de către Pataki Csaba, a fost primarul Kereskenyi, cel care a mulţumit parlamentarilor sătmăreni ai UDMR pentru efortul depus şi susţinerea programelor edilitare sătmărene, fiind subliniat faptul că, pe seama lobby-ului făcut de parlamentari, municipiul Satu Mare beneficiază de o alocare bugetară de 3 milioane de lei, o sumă demnă de luat în seamă, pentru realizarea/ implementarea proiectului parcării etajate de pe strada M. Kogălniceanu, o investiţie atât de necesară şi mult ateptată de către sătmărenii care circulă prin centrul reşedinţei de judeţ cu autoturismele. În cazul acestui obiectiv de investiţii care va include 158 de locuri de parcare, antreprenorul lucrează cu termen de prezentare a documentaţiei tehnice de execuţie undeva în luna aprilie a anului 2024.

 

Se lucrează pe diverse paliere şi pentru realizarea parcării de pe Strada Decebal. Pentru această parcare se va semna contractul de execuţie în cea de a doua decadă a lunii ianuarie 2024. S-a făcut referire şi la pasarela peste râul Someş, investiţie care a întârziat din anumite motive obiective. Din discuţiile cu antreprenorul, rezultă că obiectivul de investiţii ar urma să fie finalizat undeva la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

 

 

Centrul vechi va fi gata în martie

Despre anume întârziere s-a vorbit şi în ceea ce priveşte partea sudică a investiţiei de modernizare a parcului central. În parte, spunea primarul Kereskenyi, întârzierea provine din solicitarea adresată proiectantului în sensul asigurării circulaţiei auto pe tronsonul strada Păstrăvului – Al.I.Cuza.

 

Există toate motivele de a crede că investiţia ar putea fi finalizată până la sfârşitul lunii martie. Pe toată zona centrală, de la finalizarea lucrărilor şi până la sezonul estival o să fie timp suficient ca întreprinzătorii să-şi poată face rezervări pentru a putea amenaja terase stradale.

 

Cu o doză de satisfacţie, primarul Kereskenyi a informat presa că, după îndelungi aşteptări şi amânări, a fost obţinut avizul de la Autoritatea Aeronautică pentru continuarea lucrărilor de investiţii la cel de al treilea pod, de pe strada Ştrandului. Ca o remarcă, vorbitorul a menţionat faptul că, acest aviz trebuia să-l obţină cu mult mai devreme executantul, nu beneficiarul investiţiei. Lucrările la această investiţie vor continua din a doua parte a lunii ianuarie. A fost amintit fapul că, alături de eforturile făcute de Consiliul Judeţean Satu Mare pentru dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă cu aparatură medicală de ultimă generaţiei, s-a alăturat şi Primăria şi Consiliul Local Satu Mare.

 

 

Parlamentarii UDMR
au susţinut bugetul

Au mai rostit alocuţiuni: senatorul Turos Lorand, deputaţii Nagy Szabolcs şi Magyar Lorand, preşedintele Pataki Csaba, subprefectul Altfatter Tamas.

 

Dacă senatorul Turos şi-a manifestat bucuria că a fost votat bugetul pentru anul 2023, chiar şi cu susţinerea UDMR, fără a avea pretenţia că este un buget foarte bun, dar partea bună este că se intră în anul 2024 cu buget adoptat, au urmat şi alte remarci. Senatorul a abordat apoi câteva aspecte referitoare la derapajele unor aleşi în cele două camere ale Parlamentului, susţinând necesitatea revizuirii regulamentelor. Nicio prevedere regulamentară nu poate lipsi un demnitar de posibilitatea de a-şi exprima liber gânduri şi opţiunea de vot, dar până la avea manifestări discutabile, e cale lungă. Cu o doză de nesiguranţă, senatorul a spus că în anul electoral 2024 nu este exclus ca vocile extremiste, inclusiv unele din Satu Mare, să se audă mai puternic, fapt ce ar deturna în parte idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989, atunci când au murit oameni pentru a se putea exprima liber. UDMR îşi propune pentru anul 2024, mai precis pentru alegerile locale şi parlamentare, un scor bun, în speranţa că oamenii de bună credinţă, indiferent de apartenenţa politică şi limba vorbită, să le dea votul pe seama programelor care vor fi propuse în campania electorală. S-a subliniat apoi faptul că, este puţin probabil ca  bugetul votat pentru anul 2024 şi cu susţinerea UDMR să producă efecte spectaculoase. Votul UDMR alături de buget a fost pentru a se continua o serie de programe, inclusiv în domeniul social şi al protecţiei populaţiei împotriva sărăciei. Autorităţile locale au bani puţini, dar cu susţinere inclusiv din partea parlamentarilor, se pot face progrese în dezvoltarea teritoriului.

 

S-a vorbit despre anul 2023 ca fiind unul atipic, în sensul că, s-a sărit peste rectificarea bugetară tradiţională din cea de a doua parte a anului, autorităţile publice judeţene şi locale fiind lăsate să se descurce. Cu toate că este un neajuns major, la nivelul judeţului Satu Mare nu s-a stat cu mâna întinsă, chiar dacă vremelnic unele investiţii au fost blocate. Au fost modernizaţi zeci de kilometri de drum judeţean, au existat şi au fost înregistrate preocupări în ceea ce priveşte ridicarea standardului de civilizaţie al locuitorilor judeţului, a fost valorificată probabil ultima şansă de modernizare a Aeroportului Satu Mare, au fost înregistrate investiţii de maxim interes în modernizarea spitalelor din judeţ, fiind cheltuite peste 30 de milioane de lei, inclusiv pentru achiziţia de aparatură de ultimă generaţie. Au fost făcute şi o serie de investiţii în domeniul cultural, chiar dacă este vorba despre un domeniu costisitor.

 

Citește și

Bravo, parlamentarilor UDMR Lorand Turos și Nagy Szabolcs

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with