Image 1
Image 2

SĂRBĂTOARE

Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos

În fiecare an, la 6 august, Biserica prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos pe Muntele Taborului, înaintea Sfinţilor Apostoli Petru, Ioan şi Iacob, cărora li se descoperă slava cea dumnezeiască, potrivit troparului intonat în toate bisericile cu prilejul acestei zile binecuvântate: “Schimbatu-Te-ai la faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând Învăţăceilor Tăi mărirea Ta, pe cât li se putea arăta.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Strălucească şi nouă păcătoşilor lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu; Dătătorule de lumină, mărire Ţie!” În lumina cerească, alături de Iisus, stau două personalităţi ilustre ale Vechiului Testament: Moise – prin care Dumnezeu a dat Legea, şi Ilie – prin intermediul căruia această Lege a fost apărată. Faţa Domnului străluceşte precum soarele, hainele Lui sunt albe ca lumina, iar glasul Tatălui din înălţimea cerului ne adresează tuturor următoarele cuvinte: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L” (Matei XVII; 1-9, Luca IX; 28-36).

Schimbarea la Faţă simbolizează o înnoire radicală a vieţii omului, constând în săvârşirea binelui, a faptelor bune şi în abandonarea păcatului, punând în practică învăţăturile cuprinse în Evanghelia Mântuitorului Hristos, şi îndeosebi mesajul iubirii transmis nouă de Fiul lui Dumnezeu:

“Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (Ioan XIII; 34-35).

Schimbarea naturii înconjurătoare

Acest praznic împărătesc are o importanţă deosebită în tradiţia populară, aducând nenumărate transformări în curgerea anului. Pe tot cuprinsul judeţului Satu Mare, în zona Codrului, pe valea Someşului, în câmpia Sătmarului, dar mai cu seamă în Ţara Oaşului (Bixad, Cămărzana), această sărbătoare se mai numeşte şi “Probejanie” sau “Probajenii”. Această denumire derivă din ideea că poporul nostru crede că din această zi începe “să se probajenească”, adică să se îngălbenească frunzele pomilor şi ale copacilor. Întreaga natură se schimbă. Stolurile de păsări, berzele în special, încep să se pregătească de zbor. Florile, care ne-au înfrumuseţat viaţa cu parfumul şi gingăşia lor, încep să se ofilească şi să moară. Este un semn că vara se apropie de sfârşit, că vine toamna. Este o dovadă că totul e trecător în lume, inclusiv viaţa omului şi că “ceea ce a mai fost, aceea va mai fi şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare”, după cum citim în cartea Ecclesiastul, cap. I, v. 9.

Că Schimbarea la Faţă marchează sfârşitul verii, fiind considerată ca o zi de hotar, se vădeşte şi în faptul că începând cu această zi apele se răcesc. În popor se spune că cerbii şi căpriorii spurcă apele, urinând în ele, motiv pentru care de la această dată nimeni nu se mai scaldă. Tot acum şerpii şi şopârlele intră în pământ. Îndeosebi şerpii trebuie neapărat ucişi, căci altfel se vor transforma în zmei sau în alte lighioane.

Preot dr. Cristian Boloş

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSZIUA MORȚILOR LA CATOLICI

Programul parastaselor din cimitirele din Maramureș

Catolicii din Maramureș comemorează Ziua Pomenirii Morților pe 2 noiembrie. Cu această ocazie în locurile amenajate din cimitire, se va oficia parastasul solemn comun. Participă toți credincioșii care au rude decedate și îngropate în respectivul cimitir.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now