Image 1
Image 2

UNGARIA

Se cere demisia președintei Katalin Novak

Proteste la Budapesta după ce președinta Ungariei, Katalin Novak a grațiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Viktor Orban a anunțat revizuirea Constituției pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor.

 

 

 

 

Vineri seara, cel puţin o mie de persoane au protestat la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, relatează Reuters și Agerpres.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

 

 

 

 

După ce grațierea a fost dezvăluită de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak.

Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

 

 

 

 

 

În schimb, premierul Viktor Orban a declarat că nu va exista milă pentru pedofili, jurând că l-ar “face bucăţi” pe acela care ar îndrăzni să comită un asemenea delict asupra celor “cinci copii şi şase nepoţi” ai săi.

”Situația este să fii curat! În cazul unei infracțiuni comise împotriva copiilor, făptașul nu i se va acorda grațierea!” a scris Orban pe Facebook.

 

 

 

Preşedinta Katalin Novak, aflată acum în vizită oficială în Qatar, a declarat că este de acord cu amendamentul constituţional în acest sens deja depus de guvern.

 

 

CITEȘTE ȘI:Orbán: Nu există nicio sumă de bani pentru care Ungaria ar lăsa copiii pe mâinile activiştilor LGBTQ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns