Image 1
Image 2

ACTIVITĂȚI ȘI RAPOARTE

Ședință de bilanț pe 2023 la Episcopia Ortodoxă din Maramureș și Sătmar

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a investit peste 1 milion de euro în proiectele social filantropice în anul 2023, iar peste 10.000 de tineri au participat la taberele organizate de către eparhie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea sunt doar câteva date oferite în cadrul ședinței anuale de bilanț cu protoiereii, care s-a desfășurat, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial din Baia Mare.

 

 

Ședința anuală cu protoiereii a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul a fost precedat de un moment de rugăciune în Paraclisul Episcopal „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

 

 

Cei doi ierarhi ai locului și membrii permanenți ai Consiliului Eparhial au analizat rapoartele pe anul trecut, au apreciat activitatea clerului, și au discutat despre aspectele care pot fi îmbunătățite în viitor.

 

 

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, fiecare eparhie are în subordine mai multe protopopiate, care coordonează viaţa pastorală, activităţile sociale, activităţile cu tineretul, filantropia creştină şi tot ce ţine de viaţa bisericii în teritoriu, fiecare protopopiat având un număr de parohii, nu întotdeauna simetric. În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului există 8 protopopiate.

 

În fiecare an protopopii sunt convocaţi la Centru pentru a pune în lucrare proiectele Anului omagial în curs şi ale Anului comemorativ, pentru a pune în lucrare activităţile pastorale şi sociale, activităţile cu tineretul. Cea mai importantă întâlnire este cea de bilanţ, care se face pentru anul trecut, dar în anul în care am intrat.

 

Deci, întâlnirea noastră cu cei 8 protopopi la Centrul Eparhial are drept scop evaluarea lucrării protopopiatelor, preoţilor, mănăstirilor, pe parcursul anului 2023.

 

 

Avem şi multe bucurii, mai avem şi lucruri pe care trebuie să le corectăm, să le dinamizăm în ce privesc activităţile sociale, activităţile culturale, dar, în mare, programul pastoral-misionar este unul la nivel ridicat de conştiinţă şi părinţii bisericii noastre înţeleg că nu mai pot rămâne doar în calitatea lor de sacerdoţi şi Biserica trebuie să iasă în comunitate, să iasă în întâmpinarea credincioşilor şi asta se întâmplă în ultimul deceniu, cel puţin, în proiect la nivel de Biserica Ortodoxă Română.

 

 

Şi avem bucuria, pe lângă multele întâlniri cu credincioşii în cadrul sfinţirilor de biserici, în cadrul hramurilor mari mănăstireşti, a evenimentelor parohiale, avem bucuria realizărilor în celelalte domenii, cultural-teologice, social-filantropice, activităţi cu tineretul”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

Citește și:

Episcopii Iustin și Timotei Sătmăreanul au fost prezenți la ședința Sfântului Sinod

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with