Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfantul Luca Evanghelistul (sec. I)

Sfantul Luca Evanghelistul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfantul Luca Evanghelistul
Sfantul Luca Evanghelistul

In 18 octombrie toate cultele cresstine sarbatoresc ziua Sfantului Luca Evanghelistul, pe care catolicii l-au ales ca patron spiritual al medicilor, legatorilor de carti, pictorilor, sculptorilor si sticlarilors protector impotriva impotentei.


Dintre cei patru evanghelisti, Sfantul Luca este singurul care nu face parte din poporul israelit si nu l-a vazut pe Domnul in timpul vietii sale pamantesti. Era de fel din orasul Antiohia si apartinea populatiei de limba greaca. Se pare ca in tinerete s-a pregatit sa devina medic, deoarece Sfantul Apostol Pavel, in scrisoarea catre Coloseni (4,14) il numeste “Luca, medicul iubit”.

Nu se stie nimic despre data cand a imbratisat religia crestina, dar e posibil sa fi facut acest lucru in anul 42, cand Pavel si Barnaba au venit si au predicat Evanghelia in Antiohia. Pe Sfantul Luca il intalnim pentru prima data la Troas, alaturi de apostolul Pavel, pe care il va urma in calatoriile sale misionare.

Intr-o scriere din secolul II, Prologul antimarcionit al Evangheliei lui Luca, astfel este sintetizata viata lui: “Luca, sirian din Antiohia, de profesiune medic, ucenic al Apostolilor, l-a urmat pe Paul pana la depunerea marturiei de credinta prin martiriu. A slujit fara rezerva pe Domnul, nu si-a luat sotie si nu a avut copii. A murit la varsta de 84 de ani, in provincia Beotia, din Grecia, plin de Duhul Sfant”.

De la Sfantul Luca ne-a ramas o istorisire a vietii si invataturilor Mantuitorului Isus, carte ce este primita de Biserica drept a treia Evanghelie, precum si o scriere despre evenimentele petrecute dupa inaltarea la cer a Domnului, cu o referire mai ampla la convertirea si activitatea Sfantului Pavel, scriere numita “Faptele Apostolilor”.

Ambele carti sunt adresate lui Teofil, personaj de vaza in comunitatea crestina, sau un nume simbolic, Teofil = iubitor de Dumnezeu. Pentru intocmirea acestor lucrari, Luca a cercetat si confruntat tot ce se scrisese pana atunci, precum si eventualii martori oculari.

Mai mult decat ceilalti evanghelisti, Luca ne prezinta pe larg fizionomia umana a Rascumparatorului, bunatatea lui, delicatetea fata de cei saraci si parasiti, grija fata de cei care se intorc de pe caile pacatului.

El este singurul care istoriseste nasterea lui Ioan Botezatorul, vizita Mariei la verisoara ei Elisabeta, diferite fapte din timpul copilariei lui Isus, fapt pentru care a fost numit biograful Maicii Domnului si al copilariei lui Isus.

Exista exegeti care presupun o intalnire personala intre Sfantul Luca si Preacurata Fecioara Maria, si nu exclud posibilitatea ca ea insasi sa-i fi dictat imnul sublim ce l-a inaltat catre Atotputernicul la intalnirea cu mama lui Ioan Botezatorul. O traditie veche ne spune ca Sfantul Luca a fixat si prin culori, intr-o icoana, trasaturile fetei Maicii Domnului.

Sfantul Luca a retinut cateva parabole si cuvinte ale lui Isus, pe care ceilalti evanghelisti nu le amintesc, astfel, singur Luca istoriseste parabola drahmei pierdute, a fiului risipitor, a vamesului si fariseului, a lui Lazar cel sarac si bogatul nemilostiv, tot numai el a retinut cuvintele lui Isus despre femeia pacatoasa, de asemenea si cuvintele adresate femeilor in drumul spre calvar: “Fiice ale Ierusalimului, nu ma plangeti pe mine, ci pe voi insiva si pe copiii vostri…” (Luca 23,28); tot el singur ne relateaza rugaciunea lui Isus pe Cruce: “Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac” (Luca 23,35), precum si promisiunea data talharului: “Adevar iti spun, astazi vei fi cu mine in rai” (Luca 23,43).

Evanghelia dupa Sfantul Luca ne ajuta sa cunoastem mai bine gingasia omeneasca si nesfarsita iubire divina a Rascumparatorului lumiis pentru acest motiv, Dante il numeste pe Sfantul Luca “istoricul indurarii lui Cristos”.

(Extras din Vietile sfintilor)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sfântul Arsenie (354-450)


Sfântul Arsenie (354-450)


Asculta acest articol Biserica creştină din primele veacuri propunea tuturor credincioşilor cele mai înalte culmi ale vieţii spirituale şi o