Image 1
Image 2

USR şi aliaţii contra PNL+PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pol de dreapta, contra pol de stânga-dreapta. Se întâmplă destul de rar ca partidele mai slab cotate în sondaje să câştige câte o bătălie în războiul lor cu partidele mari, cu guvernul, într-un cuvânt cu puterea.
În ciuda vastei lui experienţe politice, a popularităţii sale, Traian Băsescu nu a reuşit să lanseze la apă peste linia de plutire PMP-ul, un partid în care îşi pusese mari speranţe încă din timpul ultimului său mandat.
Nici adversarul său, Victor Ponta, fost prim ministru, părăsind şefia PSD-ului a fost peste puterile lui să treacă partidul Pro România peste pragul electoral.
Vremelnic prim ministru, rugat în mod repetat de liberali să se înscrie în PNL când părea să se afle pe cai mari, Dacian Cioloş nu are nici cel mai mic succes cu REPER-ul său. O aşchie neglijabilă ruptă din USR.
Luându-l în calcul şi pe fostul preşedinte al PNL, prim ministru după alegerile câştigate în tandem cu Traian Băsescu, în seria foştilor lideri de mari partide care şi-a făcut propriul lui partid trebuie să-l includem şi pe fondatorul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Câţiva ani mai târziu, Ludovic Orban şi-a fondat şi el un partid, Forţa Dreptei.
Avem, aşadar, o quintă royală, un cvintet format dintr-un fost preşedinte şi patru foşti prim-miniştri: Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Dacian Cioloş şi Ludovic Orban.
Direct sau prin intermediar în cazul lui Băsescu, ei conduc cinci partide: PMP, Pro România, ALDE, REPER şi Forţa Civică. Dacă se adună cifrele din sondaje ar atinge spre zece procente. Dar cum îi place guvernatorului BNR Mugur Isărescu să spună, nu poţi aduna mere cu pere. Iar aici sunt vreo cinci soiuri de fructe.
La o parte din cele cinci partide se adresează preşedintele USR, Cătălin Drulă cu invitaţia de a se alătura USR-ul pentru formarea unui pol al dreptei.
Domnul Drulă anunţă că este în discuţii cu PMP şi Forţa Dreptei pentru formarea unui pol de dreapta. De ce să nu fie invitat şi REPER-ul lui Dacian Cioloş să se alăture acestei construcţii?
De ce să nu intre şi partidul lui Tăriceanu din moment ce a demonstrat de-a lungul anilor că este un politician de dreapta, chiar dacă, într-o anume împrejurare, a colaborat cu PSD?
Oricât de insignifiante sunt partidele foştilor lideri ai marilor partide, au mândria, sensibilitatea, aroganţa şi fudulia lor. Tradus în fapte, asta înseamnă că nu pot intra în aceaşi teacă. Presupunând că se va forma un pol al dreptei, întrebarea este de la cine va lua voturi această alianţă? Fiind de dreapta, teoretic, nu poate lua voturi decât de la PNL. Prin urmare, teoretic, există posibilitatea ca PNL să piardă procentele însumate ale PMP şi Forţa Dreptei. În practică se întâmplă cu totul altceva. Cine votează cu Ludovic Orban nu votează cu USR. :i invers.
Pe de altă parte, USR cu zece procente, cât are acum în sondaje, va fi nevoit să ofere celor doi parteneri locuri eligibile pe listele comune. Din afacerea asta USR iese într-o uşoară pierdere.
După cât sunt de pretenţioşi liderii Forţa Dreptei şi PMP este posibil să ceară un număr de locuri eligibile pe listele comune egale cu ale liderului alianţei, USR.
Un adevărat pol al dreptei nu se poate realiza decât în jurul PNL. Astfel ar avea loc o întoarcere a fiilor rătăcitori de la fostul PDL şi de la PNL în sânul marelui PNL format prin fuziunea cu PDL. Nici aşa nu prea ies socotelile. Chiar dacă PNL urcă până spre 30%, de la 22% cât are acum, împreună cu USR nu se poate realiza o majoritate parlamentară nici dacă intră în combinaţie şi UDMR. :i el la limita pragului electoral.
La un simplu gest de apropiere a PNL de proiectata construcţie de dreapta, PSD ar reacţiona violent. Trebuie ţinut seama de faptul că propunerea USR survine după ce Marcel Ciolacu a anunţat public disponibilitatea PSD de a merge în alegeri în tandem: Ciucă prim ministru, Ciolacu preşedinte.
O să avem un CC de pomină. Dar, după cum arată scena politică, este limpede că, deocamdată, nu există o altă variantă viabilă. Taberele care se formează acum ne arată clar un USR şi prezumtivii lui aliaţi contra PNL+PSD.
Un mic pol de dreapta, contra unui pol amestecat, stânga-dreapta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with