Image 1
Image 2

Şniţel vienez cu caşcaval

Snitel vienez
Snitelul vienez, o emblemă a bucătăriei austriece cu rădăcini istorice ce datează din secolul al XV-lea în Italia, se reinventează printr-o variantă modernă ce îmbogățește carnea panată tradițională cu cașcaval matur, reflectând evoluția gusturilor culinare fără a-și pierde esența clasică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Snitelul vienez, cunoscut și sub numele de Wiener Schnitzel, este o rețetă emblematică pentru bucătăria austriacă, deși istoria și originile sale se întind mult dincolo de granițele Austriei, navigând prin secole de tradiții culinare europene. Se crede că această mâncare își are rădăcinile în secolul al XV-lea, la curțile aristocratice din Italia, unde bucătarii pregăteau carne de vițel panată și prăjită, o delicatesă menționată chiar și în unele documente din acea perioadă. Această tehnică culinară a călătorit apoi prin Europa, ajungând în Austria, unde a fost adoptată și rafinată, devenind rapid un simbol al bucătăriei vieneze.

 

 

Tradițional, Wiener Schnitzel este preparat din felii subțiri de carne de vițel, bătute pentru a le subția și apoi panate într-o combinație de făină, ou bătut și pesmet, înainte de a fi prăjite într-un ulei sau unt clarifiat până când capătă o crustă aurie și crocantă. Cu timpul, rețeta a suferit diverse modificări, adaptându-se preferințelor culinare regionale și disponibilității ingredientelor. De exemplu, în unele variante, carnea de vițel este înlocuită cu carne de porc sau de pui, iar în unele culturi, se adaugă diferite condimente sau ierburi pentru a imbogăți gustul.

 

 

 

Snitel vienez
Snitel vienez

 

 

Ingrediente:

– 4 felii groase de pulpă de mânzat foarte fragedă

– 6-700 ml lapte dulce

– circa 300 g de caşcaval uscat

– 6 ouă

– pesmet

– sare, piper

– ulei pentru prăjit

 

 

 

Mod de preparare:

Feliile de carne se crestează la mijloc şi se bat la o grosime de circa o jumătate cm fiecare parte, apoi, în frigider, se lasă circa 2-3 ore la înmuiat în lapte, în aşa fel, încât acesta să poată pătrunde şi între felii. Caşcavalul se feliază la o grosime de circa 5 mm. Carnea se strecoară de lapte, se condimentează şi se umple cu caşcaval, în aşa fel, încât circa un cm la marginea feliilor să nu fie acoperit. În această parte apăsăm bine-bine carnea între degete, să se lipească puţin (se poate prinde cu scobitori), apoi lăsăm să stea aşa încă vreo 20 de minute. Se bat ouăle, se condimentează. Feliile de carne se trec prin oul bătut, cu grijă să nu cadă caşcavalul, apoi în pesmet şi din nou în ouă. Carnea se prăjeşte în ulei încins, la început sub capac, apoi descoperit. Se serveşte caldă, cu garnitură de cartofi, sau doar simplu, cu salată.

 

Savurați cu plăcere această reinterpretare delicioasă a snitelului vienez!

 

 

 

Citește și:

 

Pârjoale cu ciuperci
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

DESERT

Tort ieftin, de sezon

Rețeta combină un blat de pișcot, budincă de vanilie și un strat de căpșuni în gelatină, creând un desert rafinat și aromat, ideal pentru orice ocazie.

Spritzer

Spritzer

Spritzerul ușor și spumant este o băutură răcoritoare făcută cu o combinație de vin alb și sifon. Deși există o poveste despre posibila sa origine maghiară, este de obicei respinsă ca o legendă, iar majoritatea surselor susțin că are originea în Austria secolului al XIX-lea, când a fost inventat ca o modalitate de a crea vin spumant.

Pate de pește cu ceapă verde

APERITIVE

Pate de pește cu ceapă verde

Această pastă de pește este perfectă pentru a fi servită pe pâine prăjită sau ca umplutură pentru sandvișuri. Ușor de preparat și delicioasă, reprezintă o opțiune excelentă pentru un mic dejun sățios sau un aperitiv rapid pentru oaspeți.