În contextul anunțatei reluări a desfășurării cursurilor în unitățile școlare de către copii și adolescenți odată cu începerea semestrului II, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă asupra posibilității creșterii numărului infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă și recomandă vaccinarea antigripală a copiilor
„Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având `n vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat dr. Dina Mergeani, medic primar medicină de familie, președintele SNMF.
Specialiștii din asistența medicală primară precizează că vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.
„Ținând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei Covid-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanțare socială și de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecții respiratorii și de gripă. În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19 și având în vedere că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, complicații care pot necesita spitalizare și care, uneori, duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.
Societatea Națională de Medicina Familie dorește să reamintească părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară și intranazală, disponibile în farmacii dar și vaccinuri distribuite prin program național de vaccinare care pot fi administrate.
Pentru o mai bună informare despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia, părinții pot să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată despre rolul vaccinării antigripale în acest context.
Fii primul care comentează