Image 1
Image 2

SCHIMBĂRI RCA

Şoferii care rămân fără permis vor putea suspenda poliţa de asigurare

Autorităţile pregătesc schimbări majore în ceea ce priveşte poliţele de asigurare obligatorie RCA, modificări care îi vizează pe toţi proprietarii de autovehicule.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit noilor modificări, şoferii care vor rămâne fără permis ar putea să îşi suspende poliţa pe toată perioada cât nu au carnet de conducere. Mai mult decât atât, poliţa de asigurare ar putea fi verificată chiar şi atunci când maşina este parcată sau în mişcare. În acest moment există o plafonare a RCA, pentru că, aşa cum şi-a asumat guvernul în timpul Executivului condus de Nicolae Ciucă, trebuie să vină cu o modificare a legii RCA,să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu Euroins, cu celelalte mari companii de asigurări.

Şoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are maşina avariată cu următoarele documente: cerere la asigurător cu dovada; maşina să fie ţinută în afara părţii carosabile; perioada asigurării se prelungeşte prin act adiţional.

RCA-ul va fi verificat şi când maşina este parcată

La articolul 28, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (2 1 ) – (2 5 ) cu următorul cuprins:

„(2 1 ) Controlul asigurării RCA este permis şi atunci când acesta se realizează prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control şi gestiune a traficului la nivel local sau naţional, atunci când verificarea se realizează şi asupra vehiculelor care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul României şi se realizează fără oprirea vehiculelor.

(2 2 ) Operatorii sistemelor de control prelucrează datele cu caracter personal ale asiguraţilor şi conducătorilor de vehicule în acord cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.

(2 3 ) Datele cu caracter personal prelucrate în temeiul prezentului articol exclusiv în scopul efectuării unui control privind asigurarea RCA se păstreazănumai atât timp cât sunt necesare în acest scop şi, de îndată ce acesta a fost îndeplinit, se şterg complet.

(2 4 ) Dacă în urma unui control privind asigurarea RCA se constată că un vehicul este acoperit de o asigurare RCA, operatorul şterge datele respective.

(2 5 ) În cazul în care în urma unui control nu se poate stabili dacă un vehicul este acoperit de o asigurare RCA, datele sunt păstrate pentru o durată limitată, care nu depăşeşte număru lde zile necesare pentru a stabili dacă vehiculul este asigurat RCA.

Organizatorii de evenimente auto, obligaţi să încheie o asigurare pentru eventuale prejudicii: – dacă nu are asigurare şi nu poate plăti, se va ocupa BAAR; (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România) – BAAR va recupera banii ulterior de la organizator sau de la instituţia care aprobat evenimentul .

În luna aprilie, ASF şi Guvernul României au decis plafonarea preţurilor RCA tocmai pentru a ţine piaţa sub control până când ASF va modifica legea RCA. În acest moment, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) propune prelungirea plafonării pentru încă o lună, cel mai probabil, pentru că nu au reuşit să termine modificările.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with